LVV een levendige club

mei 2018

Beste leden van de LVV,

Voor het eerst richt ik me als voorzitter van de LVV tot jullie in het voorwoord van de Nieuwsbrief. Tijdens de ALV van 18 mei namen we afscheid van Leo ten Brink en gaven de aanwezige leden mij het vertrouwen hem op te volgen.

Leo heeft de afgelopen 4 jaar veel voor de LVV gedaan. De certificering, een lastig traject, heeft hem veel kopzorgen gegeven. Maar kijk waar we nu staan; van de 1128 leden zijn er 566 gecertificeerd en er zijn nog tientallen dossiers in behandeling. Dank je wel, Leo, ook voor je inspanningen om de LVV op de kaart te zetten bij o.a. het ministerie SZW en de verdere professionalisering van de vereniging.
Gelukkig blijft Leo lid van de juridische commissie en heeft hij beloofd voor vragen van mijn kant beschikbaar te zijn. En als lid van verdienste zullen we hem vast nog zien op menig ALV en congres.

Als zelfstandig extern vertrouwenspersoon en mediator ben ik dagelijks bezig met het thema ongewenst gedrag op de werkvloer. Ons werk ná #MeToo houdt mij momenteel bezig. Zelf merkte ik in eerste instantie niet veel verschil, maar recent druppelen meer meldingen over seksueel getint grensoverschrijdend gedrag binnen dan ik gewend was. Ook de discussie op de werkvloer over wat wel en niet geaccepteerd is, wordt vaker gevoerd. Zowel bij de aanpak van meldingen als bij het gesprek hoe met elkaar om te gaan zie ik nog veel onwennigheid bij organisaties.

Mooi nieuwtje; ons congres, dit jaar op 30 november met als werktitel #MeToo en nu ?, zal focussen op de wereldwijde aandacht voor seksuele intimidatie en de gevolgen voor het werk van de vertrouwenspersoon. Zet deze datum dus alvast in je agenda.

Het is het moment bij uitstek voor de vertrouwenspersoon om te laten zien aan de organisatie hoe je zorgvuldig met meldingen omgaat en hoe je op een respectvolle manier het gesprek met elkaar kunt voeren over omgangsvormen. Daar wil ik jullie bij ondersteunen, door hard te trekken aan de erkenning van de vertrouwenspersoon als onmisbare schakel in het sociale beleid van een onderneming.

Wie de vertrouwenspersoon in ieder geval onmisbaar vindt, is de Inspectie SZW. Tijdens de ALV was Marjolein Uiterwijk van de Inspectie SZW te gast als spreker. Zij vertelde hoe een inspectie ongewenste omgangsvormen in z’n werk gaat; welke stukken de inspectie opvraagt, waar men op let bij een bedrijfsbezoek en wanneer er maatregelen worden opgelegd. Haar verhaal was erg leerzaam en zeker de moeite waard om breder verspreid te worden onder de leden. Het bestuur houdt contact met Marjolein.

Tot nu toe was ik niet echt een trouw bezoeker van de jaarlijkse ledenbijeenkomst, maar wat me opviel bij deze ALV, was het enorme enthousiasme van de aanwezigen om zich te melden voor allerlei taken en deel uit te maken van commissies. Het is leuk deel uit te maken van zo’n levendige club.

Margriet

Terug naar het overzicht
Zoek een extern vertrouwens­persoon
Social media
  1. @LVV Op 21 april gaat LVV voorzitter Inge te Brake in gesprek met Alie Kuiper over een ILO Verdrag over de aanpak van ge… https://t.co/MqOr54AlUw
  2. @LVV NIEUW IN ONZE ACADEMIE: Webinar Van ongewenst gedrag naar vertrouwen op de werkvloer. Heeft u deze live uitzendin… https://t.co/1sQ3u14JHJ
  3. @LVV Heeft u onze nieuwsbrief van maart al gelezen? Hij is weer goed gevuld met informatie, nieuws, opiniestukken en tip… https://t.co/U23ino5Lq4
Wilt u lid worden?

Het lidmaatschap staat open voor personen die als vertrouwenspersoon in of voor een arbeidsorganisatie werken. Dit lidmaatschap betreft een persoonlijk lidmaatschap. Uw organisatie is dus geen lid van de LVV, u bent zelf lid. Aanmelden en opzeggen is daarmee ook uw eigen verantwoordelijkheid.

Meer informatie