1. Home
  2. Bibliotheek
  3. Nieuws
Volg ook het laatste nieuws: LinkedIn

600.000 Nederlanders worden gepest op het werk

Meer dan 600.000 Nederlanders worden gepest door collega's. Vooral in de transportsector zeggen veel werknemers te worden gepest: ongeveer tien procent van de vrachtwagenchauffeurs en de mensen die zich bezighouden met laden en lossen worden getreiterd.

Dat blijkt uit cijfers van de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid, zo meldt RTL Nieuws. Alleen bij sociale werkplaatsen, waar bijvoorbeeld mensen met een handicap kunnen werken, wordt nog wat vaker gepest (12 procent van de werknemers).

De verschillen in de sectoren zijn groot: Zo wordt zeker 0,7 procent van het huishoudelijk personeel gepest, en in de film, tv, radio en tv-omroepen is dat 1,3 procent. Fors minder dan in de transportsector.

 

OPLEIDINGSNIVEAU

Volgens Irma Vaan, arbeids- en organisatiedeskundige, worden die verschillen veroorzaakt door onder meer de cultuur in de sector. „Zijn er veel mannen of juist veel vrouwen? En ook het opleidingsniveau speelt mee", aldus Vaan.

Daarnaast wordt in sectoren waar veel mensen worden ontslagen, vaker gepest. „Er zijn nu eenmaal mensen die aan andermans stoelpoten gaan zagen als ze bang zijn dat ze ontslagen worden."

 

Een vrachtwagenchauffeur vertelt tegen RTL Nieuws dat de pesterijen begonnen met grapjes. „Ik kreeg op mijn eerste dag al te horen: 'Dit lukt je niet'. Dat komt omdat ik vrij klein en smal ben en daardoor volgens bepaalde collega's moeite zou hebben om chauffeur te zijn."

 

DIT KUN JE ER AAN DOEN

TNO maakte eerder een stappenplan, wat je kunt doen tegen pesten op het werk:

Als je wordt gepest:

1. Trek een grens

Wat vind je toelaatbaar, en wat niet?

2. Bespreek het gedrag

Spreek de pester aan. Blijf rustig, en vertel wat je vervelend vindt. Soms heeft de pester niet door wat voor gevolgen zijn of haar gedrag heeft, en lost een gesprek dit op.

3. Praat met iemand die je vertrouwt

Als een gesprek met de pester niet helpt, praat dan in ieder geval met iemand die je vertrouwt.

4. Leg de gebeurtenissen vast en zoek hulp

Schrijf op wat er is gebeurd, door wie, en waar en wanneer dat gebeurde. Dat kun je voorleggen aan bijvoorbeeld een hulpverlener.

Bij je leidinggevende, een vertrouwenspersoon op het werk, de bedrijfsarts, de ondernemingsraad, een klachtencommissie...

Als een collega wordt gepest:

1. Spreek de pester aan

Als je dit lastig vindt, kun je dat samen met een collega doen.

2. Steun de gepeste

Luister naar hem of haar, en kijk wat jij kunt doen. Vraag de gepeste mee te denken, en wat hij of zij al heeft gedaan om het te stoppen.

3. Maak het pesten bespreekbaar

Bij je leidinggevende of elders in de organisatie.

4. Maak een melding

Als dit niet helpt, kun je een melding maken bij een vertrouwenspersoon, een bedrijfsarts, of een ondernemingsraad.

 

Bron: Metro

Volg ook het laatste nieuws: LinkedIn

Zoek een extern vertrouwenspersoon

Wilt u maandelijks onze nieuwsbrief ontvangen?
Meld u dan hieronder aan.

* verplicht

LVV Tweets

  1. @LVV Waarom iedereen naar de film Bombshell zou moeten https://t.co/rzg5QOgFR0
  2. @LVV Meldingen van seksuele intimidatie en aanranding op universiteiten is in twee jaar tijd fors gestegen. In 2018 werd… https://t.co/CZEWbGRKT2
  3. @LVV De rol van een vertrouwenspersoon is vertrouwelijk. 'Niet iedereen is geschikt voor de functie', aldus @ingetebrakehttps://t.co/TXVYwbbApL