1. Home
  2. Bibliotheek
  3. Nieuws
Volg ook het laatste nieuws: LinkedIn

Bij ons komt het niet voor/ onze secretaresse - opinie

Veel organisaties menen dat ongewenste omgangsvormen bij hen niet voorkomen en al helemaal daar waar veel hoogopgeleiden werken. Het is dan uiteraard niet zinvol om veel aandacht te besteden aan de Arbowet, PSA en het eigen beleid ongewenste omgangsvormen.

De onderstaande column van een docent op een Universiteit over ‘onze secretaresse’ laat iets heel anders zien. Ik wist niet wat ik las! Hieronder enkele quotes:

Onze secretaresse

“……Hoe vaak heeft ze me al niet uitgelegd hoe ik via Outlook mijn elektronische agenda moet invullen? Hoe vaak heeft ze me niet trachten duidelijk te maken hoe ik een out of office-boodschap moet maken als ik een paar dagen vrij heb? Ik hoor nauwelijks wat ze zegt, ik luister niet echt, ik laat me meevoeren op de melodie van haar stem. Gij zijt slecht – hoe vaak heeft ze dat al niet tegen mij gezegd? En gelijk heeft ze, ik ben slecht, daarvan getuigt alleen al deze column. Maar het wordt nog erger, nog vrouwonvriendelijker zo men wil.”

“……….Laatst werd ons secretariaat naar een andere kamer verhuisd ….. en zij was begonnen van onder af aan een toren van plastic bakken op te bouwen, met veel geduld, zorg en toewijding. Zij lag op haar ellebogen en knieën, achterwerk uitdagend omhoog. Ik stond achter haar, keek op haar neer, op haar voorovergebogen, haar strakke jurkje, haar…..Ik grijnsde terwijl een laag-bij-de-grondse gedachte bij me opkwam en zich niet meer liet verjagen. Ik dacht…ik dacht…het is toch vreselijk onhandig als iemands postvak zich zo laag bij de grond bevind? “

Het hele artikel is te lezen in een universiteitsblad, dat op een -voor iedereen- openbare website staat.

Nawoord Marcel van Oss

Ik dacht… ik dacht… hoe laag bij de grond kun je zijn, dat je als meerdere zo seksueel intimiderend over een van je toegewijde medewerkers schrijft. Ik was verontwaardigd en geschokt. Hoe zal de secretaresse zich nu voelen? Als een meerdere de vrijheid voelt, om zo over een medewerkster te schrijven, als een redactie er geen enkel bezwaar in ziet om zo’n column te plaatsen in een (openbaar) Universiteitsblad, dan lijkt De Arbowet weinig te leven op deze Universiteit. Niet alleen op deze Universiteit, maar in heel veel organisaties is het beleid ongewenste omgangsvormen nauwelijks geïmplementeerd. Veel medewerkers weten niet wat er wordt verstaan onder ongewenste omgangsvormen. Het leeft niet, met alle schadelijke effecten van dien.
Of wordt dit normaal gedrag in het ‘Trump-tijdperk’? “Grab them by the pussy”
 

Mogelijkheden Vertrouwenspersoon

Het is voor iedere organisatie verplicht en van groot belang om ongewenste omgangsvormen op de agenda te zetten en te houden. De vertrouwenspersoon kan hierin vanuit de signalerende en adviserende rol een luis in de pels zijn. Hopelijk maakt hier de leidinggevende gebruik van de adviserende rol van de vertrouwenspersoon en weet de vertrouwenspersoon die rol optimaal te benutten. Het gaat dan niet alleen om het adviseren van een stevige aanpak van de docent, maar het gaat er ook om dat de hele organisatie leert van deze zware aantasting van de veilige werkplek. Kortom niet alleen gedegen aanpak van dit incident maar ook van de hele cultuur!

Nascholing samenwerkingsrelatie met leidinggevenden

In onze tweedaagse geaccrediteerde nascholing  besteden we ruim aandacht aan het opbouwen van een goed fundament van samenwerkingsrelatie met leidinggevenden en hen adviseren, waarin aandacht is voor beleid en belang, ieders taken en verantwoordelijkheden en de kunst van het adviseren. Er zijn nog enkele plaatsen voor 7 en 14 februari in Den Bosch of op 6 en 13 april in Zwolle.

Deze column maakt nog maar weer eens duidelijk hoe hard het nodig is.
 

Hartelijke groet,
Marcel van Oss

Directeur/ trainer

Van Oss & Partners Opleiding Vertrouwenspersoon

www.opleidingvertrouwenspersoon.nl

Volg ook het laatste nieuws: LinkedIn

Zoek een extern vertrouwenspersoon

Wilt u maandelijks onze nieuwsbrief ontvangen?
Meld u dan hieronder aan.

* verplicht

LVV Tweets

  1. @LVV Wij zetten onze drie sponsoren vandaag in het zonnetje! Wij danken Landelijk Instituut Vertrouwenspersonen #LIVP, H… https://t.co/q3dfDZHk6h
  2. @LVV Op vrijdag 22 november is het dan zover! Mis het #LVV Jubileumcongres niet en noteer deze alvast in je agenda. Them… https://t.co/Iz0XviJeE4
  3. @LVV #Pesten komt ook voor op de werkvloer, maar is helaas moeilijk te herkennen. Daarom moeten leidinggevenden erg aler… https://t.co/XAhTIP4Sn0