1. Home
  2. Bibliotheek
  3. Nieuws
Volg ook het laatste nieuws: LinkedIn

Donald Trump is misschien wel een godsgeschenk

Op de set van een nieuwe film die we opnemen ergens in het Gooi, zit ik te wachten met de andere acteurs, totdat de crew een lichtombouw heeft voltooid. Een van de jongens wil een kabel pakken die aan de voeten ligt van een knappe actrice die aanbiedt hem even te helpen. ,,Nee, doe jij maar niks, gewoon zitten en mooi wezen", beveelt hij haar.

Een hevige agressie maakt zich van me meester. Het liefst zou ik de man bij zijn baard pakken en hem een stomp in zijn maag verkopen. Maar ik houd me in, vooral omdat ik besef dat mijn reactie nog dommer is dan zijn opmerking. Maar ook vraag ik me af in hoeverre ik werd beïnvloed door alle nieuwsberichten, discussies, mediahypes, #notokay-acties, columns en speeches van de afgelopen weken, als reactie op de beruchte Pussy Tapes van Donald Trump. En ik nu dus veranderd ben in een hysterische feministe.

 

Zijn we wakker geworden en realiseren we ons dat er een nieuw tijdperk moet aanbreken? Of slaan we door, en verliezen we de realiteit uit het oog? Is het probleem de man die ons bij ons geslachtsdeel wil grijpen, of wij die geleerd hebben het te accepteren en het zelfs als vleiend te zien? Kelly Oxford, social media celebrity en journaliste, riep, na het lekken van de Trump-tapes, op: ,,Tweet me your first assaults, I'll go first: Old man on city bus grabs my 'pussy' and smiles at me, I'm 12." Miljoenen reacties kreeg ze, van vrouwen die soortgelijke en veel ernstigere ervaringen deelden. 

Michelle Obama gaf in een emotionele speech te kennen dat we als vrouwen verdrinken in seksisme en dat het genoeg genoeg is. In een column in The New York Times spoorde Nicholas Kristof zijn lezers aan zich voor te stellen dat het andersom was geweest: ,,Stel je voor dat het Hillary Clinton was, die vijf kinderen bij drie mannen had, die het oké zou vinden om aan haar dochter te refereren als a piece of ass."

Op een wrange manier is Donald Trump misschien wel een godsgeschenk voor de moderne vrouw. Hij legt iets bloot dat altijd en overal speelt, verstopt achter een vliesje van beschaving maar ook gefaciliteerd door het zwijgen van miljoenen vrouwen, inclusief het mijne, die gedrag als dat van Trump accepteren of zelfs giechelend aanmoedigen. 

Hoe kunnen we op een waardige manier het tij keren? De opdracht 'niks doen, zitten en mooi wezen' is waarschijnlijk bedoeld als: ,,Nee hoor, je hoeft niet te helpen met die kabel, blijf maar rustig zitten, en by the way, ik vind je heel mooi." 

Het effect van zijn opmerking is echter kleinerend. Ik wil de lichtman niet in elkaar slaan (alleen al omdat hij fysiek sterker is) of laten schrikken door een pinnige verbale tegenaanval, maar ik wil ook niet meer denken: ,,Ach, hij bedoelt het toch goed." We zijn moe, en murw door deze saaie, hopeloos gedateerde, kwetsende, gevaarlijke, achterhaalde dynamiek tussen mannen en vrouwen. Genoeg is inderdaad meer dan genoeg.

Bron: AD.nl

Volg ook het laatste nieuws: LinkedIn

Zoek een extern vertrouwenspersoon

Wilt u maandelijks onze nieuwsbrief ontvangen?
Meld u dan hieronder aan.

* verplicht

LVV Tweets

  1. @LVV Wij zetten onze drie sponsoren vandaag in het zonnetje! Wij danken Landelijk Instituut Vertrouwenspersonen #LIVP, H… https://t.co/q3dfDZHk6h
  2. @LVV Op vrijdag 22 november is het dan zover! Mis het #LVV Jubileumcongres niet en noteer deze alvast in je agenda. Them… https://t.co/Iz0XviJeE4
  3. @LVV #Pesten komt ook voor op de werkvloer, maar is helaas moeilijk te herkennen. Daarom moeten leidinggevenden erg aler… https://t.co/XAhTIP4Sn0