1. Home
  2. Bibliotheek
  3. Nieuws
Volg ook het laatste nieuws: LinkedIn

Help mee het taboe op pesten op de werkvloer te doorbreken

1 op de 8 Nederlanders wordt gepest op het werk

Met ‘Gepest van 9 tot 5’ wil de EO het taboe op pesten op het werk doorbreken en individuele slachtoffers van pestgedrag helpen. Bert van leeuwen maakt nieuw programma over pesten op de werkvloer: “We laten zien dat er oplossingen zijn om de vicieuze cirkel van negativiteit te doorbreken, waarbij het anti-pestbeleid een zeer belangrijk onderdeel is.”

In het nieuwe EO tv-programma ‘Gepest van 9 tot 5’ schakelen slachtoffers van pesten op de werkvloer de hulp in van Bert van Leeuwen. Ze zijn ten einde raad: ze hebben alles geprobeerd om het pestgedrag aan te kaarten, maar zonder succes. Met de hulp van het tv-programma proberen zij de situatie op te lossen en achter zich te laten.

Taboe doorbreken
Het pesten kan bestaan uit allerlei vormen van verbaal, non-verbaal en lichamelijk geweld of het negeren van een collega in allerlei sociale activiteiten. Pesten op de werkvloer is een enorm taboe, terwijl de cijfers er niet om liegen. Uit onderzoek van het CBS blijkt dat 1 op de 8 volwassenen in Nederland wordt gepest op de werkvloer en dat meer dan de helft van de Nederlandse bedrijven nog geen anti-pestbeleid heeft. Daarnaast becijferde het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid dat deze vorm van pesten de samenleving jaarlijks 4 miljard euro kost.

Mediator
Vaak beseffen de pesters niet dat hun gedrag zoveel impact heeft. Om tot een werkbare oplossing te komen, gaat Bert van Leeuwen als mediator met alle betrokken partijen op een respectvolle manier het gesprek aan. Hij brengt eventueel ook bewijsmateriaal op tafel dat kan bestaan uit appjes, mails, geluidsopnames of – in sommige gevallen - videobeelden. Na de intensieve gesprekken wordt de leiding van het betreffende bedrijf geïnformeerd.

Aanmelden
Bent u als vertrouwenspersoon bekend met dit fenomeen, en wilt u bijdragen aan het maatschappelijk aankaarten en bespreekbaar maken van dit landelijke probleem? Staat u in contact met pest-slachtoffers, breng hen dan op de hoogte van het bestaan van ‘Gepest van 9 tot 5’ en vraag of zij hun verhaal bij ons willen doen. Met toestemming van de slachtoffers zouden wij graag in persoonlijk contact met hen komen.

U kunt uw verhalen delen met ons via https://portal.eo.nl/gepestvan9tot5/

‘Gepest van 9 tot 5’ is op 19 april te zien om 21:30 uur op NPO 1 bij de EO en wordt geproduceerd door I Care Producties.

Bron: Persbericht EO

Volg ook het laatste nieuws: LinkedIn

Zoek een extern vertrouwenspersoon

Wilt u maandelijks onze nieuwsbrief ontvangen?
Meld u dan hieronder aan.

* verplicht

LVV Tweets

  1. @LVV @ingetebrake De lijst met onmisbare boeken voor de vertrouwenspersonen groeit goed zo! Dank je voor deze suggestie.
  2. @LVV De baas van een matrassenbedrijf intimideerde zijn vrouwelijke managers en en vroeg aan ze of hij met ze mocht flik… https://t.co/dFcTfWeuN7
  3. @LVV LVV Nieuwsbrief #6 | 27 juni 2019 - https://t.co/bFUlmR5rWP https://t.co/0yhX6QppBh