1. Home
  2. Bibliotheek
  3. Nieuws
Volg ook het laatste nieuws: LinkedIn

Klokkenluider betaalt de prijs

Bron: Binnenlands Bestuur

Klokkenluiders zijn belangrijk voor de samenleving. Ze brengen misstanden onder de aandacht die anders in het duister gebleven zouden zijn, met alle mogelijke gevolgen van dien. Voor de samenleving kunnen ze dan een helende rol vervullen, voor henzelf is dat allerminst het geval. Het melden van misstanden heeft voor hen dramatische gevolgen, blijkt uit onderzoek van Tilburg University. 

Zo’n 80 procent van de klokkenluiders kampt met zeer negatieve effecten voor werk en inkomen, en bijna de helft van hen met zeer negatieve effecten voor het gezinsleven. Zo'n 45 procent kampt met bijzonder ernstige psychische klachten, zoals zeer ernstige angst- of depressiesymptomen. De onderzoekers spraken met 27 Nederlandse klokkenluiders: mensen die misstanden hebben gemeld aan inspectiediensten of de media, nadat interne meldingen niets opleverden. Bij klokkenluiders komen ernstige psychische klachten ruim zes keer zo vaak voor als bij mensen met dezelfde leeftijd, geslacht en andere demografische kenmerken. 

Hun klachten zijn net zo ernstig als die van de slachtoffers van de vuurwerkramp Enschede op een paar weken na de ramp. Ongeveer de helft van de klokkenluiders is het afgelopen jaar in GGZ-behandeling geweest. De resultaten laten volgens de onderzoekers zien dat het van groot belang is dat er een professionele ondersteuning is voor klokkenluiders. Voorkomen moet worden dat ze de prijs betalen voor iets waar de samenleving als geheel grote voordelen van heeft.

Mental Health Problems Among Whistleblowers: A Comparative Study, P. van der Velden, M., Pecoraro, M. Houwerzijl en E. van der Meulen, Tilburg University

Volg ook het laatste nieuws: LinkedIn

Zoek een extern vertrouwenspersoon

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

* verplicht

LVV Tweets

  1. @LVV Heel bijzonder Alain!! https://t.co/9uqYl8TxDO