1. Home
  2. Bibliotheek
  3. Nieuws
Volg ook het laatste nieuws: LinkedIn

Nederland blijft achter in #MeToo aanpak

Het is een jaar geleden dat #MeToo losbarstte. Wat startte in Amerika, zorgde voor wereldwijde reacties. In Zweden reageerde de politiek met de invoering van een zogenaamde sekswet. Ook Nederland zou maatregelen moeten treffen, vinden enkele Tweede Kamerleden.

Volgens GroenLinks Tweede Kamerlid Nevin Özütok weet de politiek op de een of andere manier niet hoe ze moeten handelen. “Het lijkt een soort handelingsverlegenheid. Het is een heel belangrijk onderwerp. Ook al weet je nog niet welke maatregel je moet treffen, dan kun je wel al uitspreken dat we dit niet tolereren.”   
De vraag is welke minister of staatssecretaris beleid rondom #MeToo zou kunnen oppakken. Daarover bestaat verwarring over. Het past bij meerdere ministeries, zoals die van volksgezondheid, justitie of onderwijs. “Het is erg dat niemand dit oppakt”, vindt PvdA-kamerlid Kirsten van den Hul. “Het is een belangrijk thema dat veel mensen raakt. Ik hoop dat het kabinet hierin haar verantwoordelijkheid neemt.”

Volgens Van den Hul zou dat in eerste instantie onze premier moeten zijn. “We moeten dit als specifiek aandachtspunt blijven noteren. Dat vraagt aandacht en geld, maar in de begroting wordt er met geen woord over #MeToo gesproken, bij geen enkel departement”, aldus Özütok.

Europa
In het buitenland is er door sommige landen wel politiek gehandeld. De Franse president Macron kwam in 2017 op de Internationale dag tegen vrouwengeweld met een plan vol nieuwe maatregelen voor Frankrijk, zoals een online meldpunt voor seksueel geweld en betere begeleiding voor slachtoffers. In Zweden is een sekswet van kracht gegaan en ook in Spanje zal een soortgelijke wet binnenkort ingevoerd worden.
Volgens Özütok en Van den Hul moeten we in Nederland ook over wetgeving nadenken. “Allereerst om het te voorkomen”, aldus Van den Hul. “En als het dan toch gebeurt: transparant over de sancties zijn en daar duidelijk over communiceren.”

Bron: EenVandaag

Volg ook het laatste nieuws: LinkedIn

Zoek een extern vertrouwenspersoon

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

* verplicht

LVV Tweets

  1. @LVV Doorloop 5 stappen en optimaliseer het sportklimaat binnen je vereniging! Dit stappenplan is afkomstig van… https://t.co/KU6t3FIWQB
  2. @LVV NIEUWS: Defensie schorst commandant 'die met vijf cadetten affaire had' https://t.co/LdxoL168it via @NOS
  3. @LVV Wetenschappelijke carrières kunnen op allerlei manieren gebroken worden, blijkt uit een onderzoek. Vrouwen in de ac… https://t.co/USNTCHPeHT