1. Home
  2. Bibliotheek
  3. Nieuws
Volg ook het laatste nieuws: LinkedIn

Negeren van collega’s erger dan pesten

Medewerkers die gepest worden verzuimen vaker en zoeken vaker een andere baan. Negeren van collega’s blijkt echter nog schadelijker voor de fysieke en mentale gesteldheid van medewerkers dan pesten. ‘Als je genegeerd wordt ben je blijkbaar niets waard.’

Pesten op de werkvloer is een groot probleem. Pesten leidt tot zo’n vier miljoen extra verzuimdagen per jaar. Per bedrijf komt dat neer op 45.000 euro per jaar verlies. Recent bleek ook dat pesten gestimuleerd wordt door managers met slechte eigenschappen. Maar negeren van collega’s blijkt nog schadelijker voor het welzijn te zijn dan pesten.

Verzuim en verloop

Medewerkers die gepest worden verzuimen vaker en verlaten uiteindelijk de organisatie. Pesten kan zich op diverse manieren uiten. Een medewerker is bijvoorbeeld voortdurend onderwerp van spot, krijgt steeds de schuld van fouten van anderen of staat voortdurend bloot aan kritiek.

Negeren van collega’s erger dan pesten

Een recente Amerikaanse studie wijst uit dat er nog iets ergers is voor het mentale en psychische welzijn van medewerkers: negeren van medewerkers. Veel medewerkers denken dat negeren minder erg is dan het pesten van collega’s. Meer sociaal geaccepteerd ook.

Collega’s echter die genegeerd worden geven aan dat dat erger is dan pesten. Genegeerde medewerkers zeggen nog vaker hun baan op dan medewerkers die gepest worden en kampen bovendien met meer gezondheidsproblemen.

‘Niets waard’

Professor Sandra Robinson over de uitkomsten van de studie: “We hebben geleerd dat het negeren van iemand is te prefereren boven pesten. Als je niets aardigs hebt te zeggen, zeg dan vooral niets. Echter, medewerkers die genegeerd worden voelen zich hulpelozer. Zij zijn de aandacht van anderen helemaal niet waard.”

Aanpakken schadelijk gedrag

Volgens professor Robinson is er steeds meer aandacht voor pesten en de schadelijke gevolgen daarvan. En dat is natuurlijk terecht, zo stelt zij. “Echter, er moet ook oog zijn voor gedrag dat als minder schadelijk wordt gepercipieerd, zoals het negeren van collega’s. Veel medewerkers voelen zich slachtoffer. Werkgevers moeten zich bewust zijn van dit schadelijke gedrag en er vervolgens naar handelen.”

Bron: PW|DeGids

Volg ook het laatste nieuws: LinkedIn

Zoek een extern vertrouwenspersoon

Wilt u maandelijks onze nieuwsbrief ontvangen?
Meld u dan hieronder aan.

* verplicht

LVV Tweets

  1. @LVV Wij zetten onze drie sponsoren vandaag in het zonnetje! Wij danken Landelijk Instituut Vertrouwenspersonen #LIVP, H… https://t.co/q3dfDZHk6h
  2. @LVV Op vrijdag 22 november is het dan zover! Mis het #LVV Jubileumcongres niet en noteer deze alvast in je agenda. Them… https://t.co/Iz0XviJeE4
  3. @LVV #Pesten komt ook voor op de werkvloer, maar is helaas moeilijk te herkennen. Daarom moeten leidinggevenden erg aler… https://t.co/XAhTIP4Sn0