1. Home
  2. Bibliotheek
  3. Nieuws
Volg ook het laatste nieuws: LinkedIn

Studie wijst op grootschalige seksuele intimidatie en misbruik van vrouwen in de ontwikkelingshulpsector

Volgens een studie van het “Humanitarian Women’s Network” (HWN), een beweging van professionele ontwikkelingswerkers, worden veel vrouwen in de ontwikkelingshulpsector getroffen door aanstotelijk gedrag van mannelijke collega’s. meer dan 55% van de 1005 vrouwelijke respondenten, die actief zijn in 70 organisaties, geven aan dat ze al te maken kregen met seksuele toespelingen tijdens hun professionele carrière. 48% van de vrouwen stelden dat ze al ongewenste aanrakingen ondergingen, en vier procent gaf aan dat ze al gedwongen werden tot geslachtsgemeenschap.

 Rosalia Gitau, mede-oprichter van HWN, was maar gedeeltelijk verrast door het resultaat van het onderzoek. Gitau “Ik verwachtte echter niet de resultaten op het vlak van seksueel misbruik”. Vier procent van de ondervraagden die al te maken kreeg met verkrachting, is een hoog aantal. Dat zijn veertig vrouwen”. De cijfers over seksuele intimidatie komen daarentegen niet als een verrassing voor haar.

Over seksuele intimidatie kwam onder meer aan het licht dat 70% van de respondenten al toespelingen kreeg over hun fysieke voorkomen. Bijna 50% van de vrouwen kreeg al opmerkingen over de intelligentie van vrouwen. Gitau “dit soort praktijken is één van de uitdagingen waarmee vrouwen die in de ontwikkelingshulpsector actief zijn mee te maken krijgen”.

Deze soort situaties leidden tot de oprichting van het “Humanitarian Women’s Network”, in december 2015. Tijdens een diner met collega’s in Guinee besloten Rosalia en drie andere vrouwen die werkzaam zijn in de ontwikkelingshulpsector om in actie te schieten. Gitau “Ik was het beu om telkens opnieuwe deze situaties mee te maken”. Na een eerste informele meeting besloten ze om onderzoek te starten in een veld waar nog verrassend weinig data over te vinden is.

“de respons was overweldigend”, vertelt Gitau. “na vijftig dagen hebben we de enquête gestopt, omdat we een enorm aantal respondenten hadden”. De eerste resultaten van HWN zetten aan tot verder onderzoek, als onderdeel van de “7 asks”. De verzoeken, gericht aan het Inter-Agency Standing Committee (IASC), roepen op tot erkenning van het probleem en de oprichting van een doeltreffend controle-instrument. De IASC is het centraal forum voor de coördinatie van humanitaire hulp tussen verschillende agentschappen.

“Ik ben optimistisch” vertelt Gitau, "want er zijn veel vrouwen –en mannen- die hier een enorm belang aan hechten".

Meer informative over het “Humanitarian Women’s Network” vind je hier.

Meer informatie over de Internationale Dag voor het Uitbannen van Geweld tegen Vrouwen vind je hier.

 

Bron: UNRIC.org

Volg ook het laatste nieuws: LinkedIn

Zoek een extern vertrouwenspersoon

Wilt u maandelijks onze nieuwsbrief ontvangen?
Meld u dan hieronder aan.

* verplicht

LVV Tweets

  1. @LVV Wij zetten onze drie sponsoren vandaag in het zonnetje! Wij danken Landelijk Instituut Vertrouwenspersonen #LIVP, H… https://t.co/q3dfDZHk6h
  2. @LVV Op vrijdag 22 november is het dan zover! Mis het #LVV Jubileumcongres niet en noteer deze alvast in je agenda. Them… https://t.co/Iz0XviJeE4
  3. @LVV #Pesten komt ook voor op de werkvloer, maar is helaas moeilijk te herkennen. Daarom moeten leidinggevenden erg aler… https://t.co/XAhTIP4Sn0