1. Home
  2. Bibliotheek
  3. Nieuws
Volg ook het laatste nieuws: LinkedIn

Werkgever moet klachten over pesten serieus nemen

Ze werd gepest op haar werk. Althans, zo voelde het. Gesprekken vielen stil als ze langsliep en er zou geroddeld worden dat ze drugs gebruikte.

Omdat ze het moeilijk vond om haar directe collega’s bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB) ermee te confronteren, stuurde ze een sms naar de directeur van de afdeling. Die maakte haar duidelijk dat ze het eerst zelf moest opnemen met haar collega’s. Er werd haar een gebrek aan professionaliteit en zelfreflectie verweten.

Na nog eens vier maanden tussen de collega’s die haar „met de nek aankeken”, kon ze het niet meer opbrengen. Twee jaar bleef ze thuis met psychische klachten, tot ze zich goed genoeg voelde om weer terug te gaan naar haar oude functie bij de Auditdienst van de SVB.

Maar die wilde daar niets van weten. Het vertrouwen in de vrouw was weg, nu zij zonder onderbouwing haar collega’s allerlei verwijten had gemaakt. De situatie binnen de Auditdienst was bovendien nog precies dezelfde als die waar zij destijds problemen mee had gehad. Terugkeer was dus onmogelijk. Sterker nog, de arbeidsverhouding was zo verstoord dat de SVB de arbeidsovereenkomst wilde ontbinden.
 

De Amsterdamse kantonrechter is het daar niet mee eens en draait het om. Niet de vrouw, maar de SVB heeft onprofessioneel gehandeld door klachten over pestgedrag niet serieus te nemen. Een werkgever moet vanuit een neutrale positie het voortouw nemen en beschuldigingen onderzoeken. In ieder geval had de SVB ervoor moeten zorgen dat de vrouw weer aan de slag kon in haar oude functie, bijvoorbeeld door mediation.

Als er al sprake is van een verstoorde arbeidsverhouding, is de SVB daar zelf voor verantwoordelijk, aldus de rechter. De vrouw krijgt – op eigen verzoek – een nieuwe kans op haar oude plek.

Bron: NRC.nl

Volg ook het laatste nieuws: LinkedIn

Zoek een extern vertrouwenspersoon

Wilt u maandelijks onze nieuwsbrief ontvangen?
Meld u dan hieronder aan.

* verplicht

LVV Tweets

  1. @LVV Wij zetten onze drie sponsoren vandaag in het zonnetje! Wij danken Landelijk Instituut Vertrouwenspersonen #LIVP, H… https://t.co/q3dfDZHk6h
  2. @LVV Op vrijdag 22 november is het dan zover! Mis het #LVV Jubileumcongres niet en noteer deze alvast in je agenda. Them… https://t.co/Iz0XviJeE4
  3. @LVV #Pesten komt ook voor op de werkvloer, maar is helaas moeilijk te herkennen. Daarom moeten leidinggevenden erg aler… https://t.co/XAhTIP4Sn0