Nieuwsbrief #8 29 september 2022

Voorwoord van de voorzitter

Als het goed is, heeft u allemaal een uitnodiging ontvangen om te stemmen op een lid voor de ledenraad. Ik weet inmiddels dat velen van u al gestemd hebben, maar we hebben nog lang niet alle stemmen van iedereen binnen. Dat maakt ook dat iedereen gisteren weer een herinneringsmail heeft ontvangen. 

Beste mensen maak gebruik van de mogelijkheid om te stemmen! Het gaat immers over u als lid en wat de gekozen leden straks voor u kunnen betekenen.

Nieuws

Laat uw stem niet verloren gaan!

Inmiddels hebben ruim 300 leden gestemd voor de LVV-ledenraad. Dat moeten er echt veel meer worden. Want de ledenraad zien wij als een weerspiegeling van alle leden, en moet dus ook gekozen worden door alle leden.

Dus heeft u nog niet gestemd? Klik dan even op de oranje stemknop. Het kost maar 1 minuutje van uw tijd.

Gezocht: CVP-expertise

Na een periode van overleg met het ministerie van VWS heeft de LVV besloten ook een beroepsvereniging te willen zijn voor de cliëntenvertrouwenspersonen, werkzaam voor cliënten die onder de Wet Zorg en Dwang (WZD) recht hebben op toegang tot een cliëntenvertrouwenspersonen (CVP). Daarnaast willen we binnen onze beroepsvereniging onderdak bieden aan de CVP die binnen andere vormen van zorg betrokken zijn, zoals bijvoorbeeld Jeugdzorg, WMO zorg en ouderenzorg. 

Baldewsingh presenteert plannen tegen racisme en discriminatie

Sinds Rabin Baldewsingh is aangesteld als Nationaal Coördinator tegen Discriminatie en Racisme (NCDR), is hij druk bezig geweest met het opstellen van het Nationaal Rapport. Want als Rabin wordt gevraagd hoe het nu zit met de aanpak van racisme in het land, antwoordt hij; 'Niet best'.

Marja bedankt!

Ruim 8 jaar was Marja van den Hoek van ons verenigingsbureau MOS de steun en toeverlaat van LVV penningmeester Jaap Waverijn. Nu neemt zij afscheid. 
Jaap en de LVV bedanken haar voor haar inzet.

Agenda

Opinie

Opinie valt niet onder redactie van de nieuwsbrief.
Wilt u reageren? Stuur dan een email naar info@lvvv.nl.

"Je moet niet bij mij zijn" - Marcel van Oss

Vertrouwenspersoon Suus belt mij verontwaardigd: ik sprak zojuist een melder die is doorgestuurd door zijn leidinggevende omdat hij daar een melding wilde doen van ongewenste omgangsvormen. Hij was nog maar net zijn verhaal begonnen toen hij door zijn leidinggevende werd onderbroken: “als het over ongewenste omgangsvormen gaat dan moet je niet bij mij zijn, maar bij de vertrouwenspersoon, die kan je veel beter helpen”.

"De vertrouwenspersoon onder de loep" - Anke Visser

Deze zomer verscheen het rapport ‘Klachtenstelsel po en vo; nader onderzoek 2022’. De minister van onderwijs werkt namelijk aan het verbeteren van het klachttraject op scholen. Ik heb dit rapport gespeld, want naar mijn mening zijn vertrouwenspersonen een belangrijke schakel in de klachtketen. Hun taken zijn niet voor niets opgenomen in de Modelklachtenregelingen voor het onderwijs.

Vacatures

Voor u gelezen

Amsterdam UMC lanceert app om grensoverschrijdend gedrag aan te pakken

Amsterdam UMC heeft op 7 september de app #zouikwatzeggen ingevoerd onder al haar vijftienduizend medewerkers. De app is bedoeld om grensoverschrijdend gedrag bespreekbaar te maken en om laagdrempelig melding te doen van incidenten.

Ongekend aantal klachten bij Ombudsman over item van Ongehoord Nederland

NPO-Ombudsman Margo Smit heeft in de afgelopen dagen een recordaantal van bijna 1700 klachten ontvangen naar aanleiding van de uitzending van Ongehoord Nederland (ON) van afgelopen donderdag. Dat laat zij zondag desgevraagd aan het ANP weten. In het item liet ON naar eigen zeggen anti-wit racisme zien. Bewijs voor een racistisch motief is er niet, zo bleek.

KNVB moet van commissie-Mijnals meer doen tegen racisme: 'Regels zijn er al'

De commissie-Mijnals, die zich bezighoudt met racisme, discriminatie en inclusiviteit in het voetbal, vindt dat de KNVB harder moet optreden tegen racisme. "Op papier zijn de dingen gewoon heel goed geregeld, maar als er iets gebeurt, hoort niemand wat", zegt voorzitter Humberto Tan in gesprek met NU.nl.

In de ouderenzorg is armoede en discriminatie groot probleem

Uit onderzoek onder laagbetaalde zorgprofessionals in de ouderenzorg blijkt dat zij vaak lijden onder armoede, discriminatie en racisme. In het boek ‘Wat je niet ziet’ wordt de uitkomst van het onderzoek belicht aan de hand van vijf geportretteerde zorgprofessionals. ‘

Volg de LVV ook op social media!

SocialsVia deze LVV nieuwsbrief houden we u regelmatig op de hoogte van interessante ontwikkelingen en nieuwsfeiten binnen de LVV en ons vakgebied. Wist u dat we ook interactief zijn op social media? Meld u hier aan voor onze LinkedIn groep ‘discussie voor vertrouwenspersonen’, en volg ons op onze LinkedIn bedrijfspagina, op Twitter en Facebook

     
Copyright © 2022 Landelijke Vereniging van Vertrouwenspersonen, All rights reserved.
+31 (0)33 247 3483 - www.lvvv.nl - Postbus 1058, 3860 BB Nijkerk
Bekijk online - Voorkeuren beheren of uitschrijven