Nieuwsbrief #2 23 februari 2023

Voorwoord van de voorzitter

Alweer een maand voorbij en wat vliegt de tijd! Vorig jaar zaten we eind januari midden in de hectiek van BOOS, the Voice en alles wat daar nog op volgde in de loop van 2022. Met als gevolg veel publiciteit voor de LVV en de vertrouwenspersonen. Ook dit jaar begonnen we met publiciteit voor de LVV. Immers de op handen zijnde behandeling van de Arbowet, met daarin de verplichting voor de vertrouwenspersoon voor bedrijven, stond op stapel.

Nieuws

Wet verplichtstelling vertrouwenspersoon voor bedrijven

Op 9 februari 2023 is in de Tweede Kamer gesproken over een wetsvoorstel van Groen Links tot wijziging van de Arbeidsomstandighedenwet tot het verplicht stellen van een vertrouwenspersoon voor alle organisaties in Nederland). Deze wet verplicht (na akkoord) bedrijven tot het aannemen van een vertrouwenspersoon. Nu is dat nog niet het geval. Daardoor heeft lang niet iedere werknemer toegang tot een betrouwbare, professionele vertrouwenspersoon bij grensoverschrijdend gedrag.

Wordt u vertrouwenspersoon voor de LVV?

In het najaar van 2022 is afgesproken dat we een vertrouwenspersoon voor onze vereniging gaan aanstellen. Daarvoor komen we graag in contact met belangstellenden. Is dit iets voor u?

Zo kan een gedragscode op de werkvloer grensoverschrijdend gedrag voorkomen, zegt deze expert

Door het ontbreken van een gedragscode verschilt het per bedrijf hoe er met een melding van grensoverschrijdend gedrag wordt omgegaan. Beleidsadviseur tegen seksuele intimidatie op de werkvloer (en lid van de Adviescommissie van Deskundigen van de LVV) Alie Kuiper, pleit in Een Vandaag daarom voor een richtlijn waar iedere vertrouwenspersoon zich aan moet houden.

Veel stemmen voor Henriëtte Wijnen

Een maand geleden deed de LVV een oproep om uw stem voor de You Go Girl Award 2022 uit te brengen op LVV-lid Henriëtte Wijnen. En met succes: samen met expert diversiteit & Inclusie Chanel Matil Lodik en adviseur en raadgever armoede Stella de Swart ontving expert ongewenst gedrag aanpakken Henriette Wijnen de meeste stemmen.

LVV Jaarcongres

Onder leiding van dagvoorzitter Antoin Peters gaan we op het LVV Jaarcongres op 1 juni aanstaande aan de slag met integriteit. Met onder andere een lezing van Prof. Dr. Edgar Karssing, Hoogleraar Filosofie, Beroepsethiek en Integriteitsmanagement aan Nyenrode Business Universiteit.

Meld u snel aan, want er zijn nog maar een paar plaatsen beschikbaar!

Opinie

Opinie valt niet onder redactie van de nieuwsbrief.
Wilt u reageren? Stuur dan een email naar info@lvvv.nl.

"Contactverbod vertrouwenspersoon" - Marcel van Oss

‘Ik wil niet dat jij nog contact hebt met de vertrouwenspersoon,’ ondanks deze boodschap van zijn leidinggevende belt melder Ivo toch zijn vertrouwenspersoon Ank. Ivo is totaal ontdaan. Zijn leidinggevende wil van hem af. ‘Ik ben toch beschermd als melder,’ vraagt Ivo vertwijfeld aan Ank. Enerzijds voelt zij vanuit haar rechtvaardigheidsgevoel nu de drang om ten strijde te trekken en anderzijds voelt ze zich nu ook zelf geïntimideerd.

"Meldingen" - Zoë Papaikonomou

‘We zien ook bij ons dat er sinds The Voice meer meldingen van seksueel overschrijdend gedrag binnenkomen. Dat is op zich goed natuurlijk, meer bewustwording. Maar ja, wordt er nu niet soms te makkelijk melding gemaakt? Of misbruik van gemaakt?’

Dit type vragen/opmerkingen krijgt Zoë Papaikonomou  steeds vaker tijdens workshops. Dit is haar antwoord!

Voor u gelezen

Minister Bruins Slot tekent Grondwetswijziging artikel 1

Afgelopen vrijdag ondertekende minister Hanke Bruins Slot (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) de Grondwetswijziging van artikel 1. Vanaf nu zijn handicap en seksuele gerichtheid toegevoegd aan de discriminatiegronden. De Grondwetswijziging vloeide voort uit een initiatief van de Tweede Kamer.

Explosieve stijging van 82% meer werknemers bij vertrouwenspersoon

In 2022 was er een explosieve stijging van maar liefst 82% van werknemers die gebruik maakten van een externe vertrouwenspersoon ten opzichte van het jaar ervoor. Inmiddels heeft 1 op de 5 medewerkers weleens te maken met ongewenst gedrag, zoals intimidatie, pesten, discriminatie, geweld of seksuele intimidatie op de werkvloer. Een zorgelijke ontwikkeling voor de inzetbaarheid van werkend Nederland.

Vijf antwoorden op vragen over dickpics

Het sturen van sexy foto’s kan onderdeel zijn van iemands seksleven. Zeker voor jonge mensen bij wie het sociale leven voor een deel online plaatsvindt. Maar lang niet iedereen zit op een dickpic te wachten. Wat weten we uit onderzoeken over het ongevraagd sturen en ontvangen van dickpics en ander seksueel getint materiaal? Vijf vragen aan expert Willy van Berlo van Rutgers.

Volg de LVV ook op social media!

Via deze LVV nieuwsbrief houden we u regelmatig op de hoogte van interessante ontwikkelingen en nieuwsfeiten binnen de LVV en ons vakgebied. Wist u dat we ook interactief zijn op social media? Meld u hier aan voor onze LinkedIn groep ‘discussie voor vertrouwenspersonen’, en volg ons op onze LinkedIn bedrijfspagina, op Twitter en Facebook

     
Copyright © 2022 Landelijke Vereniging van Vertrouwenspersonen, All rights reserved.
+31 (0)33 247 3483 - www.lvvv.nl - Postbus 1058, 3860 BB Nijkerk
Bekijk online - Voorkeuren beheren of uitschrijven