Nieuwsbrief #9 27 oktober 2022

Voorwoord van de voorzitter

We zijn alweer een maand verder. De tijd vliegt! Zelden heeft het bestuur het zo druk gehad als dit jaar. En waar we soms in de zomer nog wel eens een dip ervoeren, is daar dit jaar op geen enkele wijze sprake van. Het lijkt maar niet op te houden en de ene na de andere partij vraagt wat van de LVV. Of dat nu Mariëtte Hamer is, de wet, onze leden, de politiek, andere verenigingen of de communicatie van de LVV, het dient allemaal één belang, namelijk het behartigen van de belangen van u als vertrouwenspersoon.

Nieuws

"Zoek een vertrouwenspersoon" functie verbeterd

Met trots presenteren wij de nieuwe opmaak voor de “zoek een vertrouwenspersoon” functie op de LVV-website. Het is voor LVV-leden nu onder meer mogelijk een profieltekst toe te voegen aan het profiel. Deze tekst wordt onder uw foto geplaatst. In de tekst kunt u uw kennis en ervaring vermelden en zo kunnen potentiële opdrachtgevers een beter beeld van u en uw werkzaamheden krijgen. De LVV maakt hiermee opnieuw een stap naar een verdere professionalisering van de vereniging.

Boekentip: Omarm het leven

Martijn Louis Willems beschrijft in zijn boek Omarm het leven zijn levensverhaal, dat gaat over seksueel misbruik gepleegd door een docent van de middelbare school en over de psychische en lichamelijke bevriezing die daarop volgde. In het boek valt te lezen hoe het misbruik eindigt, maar hoe de gevolgen zich een weg naar zijn lichaam en ziel vreten. 

Bericht van de penningmeester

Wat een bizar jaar is 2022. De LVV is in transitie naar een verdere professionalisering van de beroepsvereniging. Natuurlijk zijn we dit al een aantal jaren, maar de groei zit er flink in. Zaten we een paar jaar geleden nog op 1500 leden, nu zijn we de 2300 alweer voorbij. Zo’n enorme groei heeft impact op organisatie en bestuur.

Uitnodiging Mediatorsvereniging

Volgende week is het de Week van de Mediation. Op de agenda staan tal van activiteiten om mediation op de kaart te zetten, waaronder een interessante kennissessie voor vertrouwenspersonen: 'Grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer' op 3 november van 10.00 - 12.00 uur.
U kunt zich hier gratis voor aanmelden.

Advies en informatie bij vertrouwensinspecteur onderwijs en kinderopvang

In de flyer ‘Vertrouwensinspecteurs voor onderwijs en kinderopvang: een luisterend oor en een goed advies’, uitgegeven door de Inpectie van het Onderwijs, leest u wat de vertrouwensinspecteurs voor u kunnen betekenen als u te maken krijgt met mogelijk seksuele intimidatie en seksueel misbruik, psychisch en fysiek geweld en discriminatie en radicalisering.

Agenda

Opinie

Opinie valt niet onder redactie van de nieuwsbrief.
Wilt u reageren? Stuur dan een email naar info@lvvv.nl.

"Je gooit niemand voor de bus" - Marcel van Oss

Ik ben meestal blij te horen dat een melding van ongewenste omgangsvormen serieus wordt genomen en wordt opgepakt. De tragedie die zich voltrok in de kwestie Arib roept echter veel vragen bij mij op die in mijn ogen van waarde zijn voor het werk van iedere vertrouwenspersoon. Wat kun je als leidinggevende met signalen? Wat doe je wel en niet met anonieme meldingen? Welke rechten heeft iemand die beschuldigd wordt? Waar moeten leidinggevenden zoal aan denken bij de aanpak van een melding?

Vacatures

Voor u gelezen

Eerste Kamer stemt in met wetsvoorstel bevorderen integriteit en functioneren decentraal bestuur

De Eerste Kamer heeft dinsdag 11 oktober 2022 ingestemd met het wetsvoorstel van minister Hanke Bruins Slot van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties dat de integriteit van het bestuur in gemeenten, provincies en waterschappen moet bevorderen.

"Integriteit in de sport moet naar een hoger plan dan afvinklijstjes"

Integriteit en ethiek zijn tegenwoordig niet meer weg te denken uit de dagelijkse praktijk in de sport. Of het nu gaat om grensoverschrijdend gedrag, matchfixing, doping, ondermijning, diversiteit en inclusie; iedere sportbestuurder wordt geacht aandacht te hebben voor dit soort ethische vraagstukken.

Zo zet HR een veilige werksfeer op de kaart

HR kan een betere rol spelen bij het aanpakken van ongewenst gedrag op de werkvloer, vindt integriteitsexpert Mirjam Decoz. Bijvoorbeeld door het onderwerp aan bod te laten komen in enquêtes en functioneringsgesprekken en weg te blijven uit klachtencommissies.

Volg de LVV ook op social media!

SocialsVia deze LVV nieuwsbrief houden we u regelmatig op de hoogte van interessante ontwikkelingen en nieuwsfeiten binnen de LVV en ons vakgebied. Wist u dat we ook interactief zijn op social media? Meld u hier aan voor onze LinkedIn groep ‘discussie voor vertrouwenspersonen’, en volg ons op onze LinkedIn bedrijfspagina, op Twitter en Facebook

     
Copyright © 2022 Landelijke Vereniging van Vertrouwenspersonen, All rights reserved.
+31 (0)33 247 3483 - www.lvvv.nl - Postbus 1058, 3860 BB Nijkerk
Bekijk online - Voorkeuren beheren of uitschrijven