Nieuwsbrief #1 26 januari 2023

Voorwoord van de voorzitter

In de eerste plaats wens ik u nog een fantastisch 2023. Fantastisch in de zin van dat u gezond blijft en uw werk als vertrouwenspersoon met heel veel plezier blijft doen! Wij zijn het LVV-jaar gestart met het afscheid van Edith Terschegget, sinds 2014 onze verenigingsmanager, met wie we als bestuur heel veel jaren met heel veel plezier hebben samengewerkt. Tijdens haar afscheid heb ik ook benoemd dat de LVV zonder Edith nooit zo ver was gekomen en professioneel nooit zo nadrukkelijk was gegroeid.

Nieuws

Regeringscommissaris wil deskundige vertrouwenspersonen voor alle bedrijven

Regeringscommissaris seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld Mariëtte Hamer heeft de Tweede Kamer positief geadviseerd over het initiatiefwetsvoorstel van GroenLinks dat vertrouwenspersonen in alle bedrijven verplicht stelt. Wel wil ze dat de professionalisering en facilitering van de functie snel geregeld wordt in aanvullende regelgeving.

Veel media-aandacht voor LVV-peiling

Om een antwoord te krijgen op de vraag of er sinds het schandaal bij The Voice begin vorig jaar iets is veranderd op de werkvloer, heeft de LVV op verzoek van het AD eind december een peiling onder de LVV-leden gehouden. Het antwoord is duidelijk: vertrouwenspersonen hebben veel meer meldingen gekregen over grensoverschrijdend gedrag. De uitslag maakte veel los in de media. 

Afscheidswoord verenigingsmanager Edith Terschegget

Toen de LVV zich in 2014 meldde bij MOS was de vereniging toe aan een professionaliseringslag. Met in beginsel 1100 leden, die na een opschoning van het ledenbestand en de financiële administratie zakte naar 950 leden. En dan de huidige ledenstand, die staat op 2296!

Bericht van de penningmeester

In eerdere mededelingen en jaarverslag heb ik aangegeven wat de hoogte van het lidmaatschapsgeld bepaalt. Ik gaf hierbij aan dat wij als LVV tijd inkopen. Tijd voor begeleiding op de gebieden communicatie, evenementen zoals het congres, ledenadministratie en secretariaat. Dit zijn zomaar een paar voorbeelden.

Stem op Henriëtte Wijnen voor de You Go Girl Award!

Een van onze LVV-leden, Henriëtte Wijnen, is genomineerd voor de You Go Girl Award 2022. Zij is genomineerd voor haar optredens in de media over grensoverschrijdend gedrag bij organisaties en de door haar ontwikkelde tool Your Safe Workspace. Vindt u, net als wij, dat Henriëtte Wijnen de You Go Girl Award dubbel en dwars verdient? Breng dan uw stem uit op haar. 

Wie kent zichzelf… echt?

Succesvol werken als vertrouwenspersoon begint bij uzelf goed kennen. Want dan haalt u samen met uw cliënten het beste uit de samenwerking. Dan weet u wat uw drijfveren zijn, uw plussen en minnen. En kunt u naadloos aansluiten op de behoefte van de ander.

Agenda

Save the date: LVV Jaarcongres - 1 juni 2023

Op donderdag 1 juni 2023 organiseren wij ons jaarlijkse LVV-congres. Dit keer met als thema: 'Integriteit - Doen wat je zegt. Zeggen wat je doet'. Tijdens dit congres besteden wij aandacht aan integriteit in relatie tot de veranderende wereld om ons heen. We delen praktijkervaringen en reiken u handvatten aan die u kunt toepassen in uw dagelijks werk.

Opinie

Opinie valt niet onder redactie van de nieuwsbrief.
Wilt u reageren? Stuur dan een email naar info@lvvv.nl.

"Je bent zelf verantwoordelijk voor je gevoelens" - Frans Poos

Oh ja? Maar als ik verliefd ben en mij heel goed voel bij een ander, dan ligt dat toch aan haar of hem, bij wie ik mij zo op mijn gemak voel. Iedere keer als ik bij haar/hem ben, voel ik dat en wil ik dat opnieuw ervaren. Dus ga ik opnieuw naar haar/hem of komt zij/hij naar mij. Het is het gevoel dat mij daarin versterkt. Het is mijn gevoel.

"Van de pot gerukt" - Marcel van Oss

‘Ben jij van de pot gerukt!’ Een directeur die de rug niet recht weet te houden bij een melding van intimiderend gedrag van een ‘Godenzoon’, schuift het eigen onvermogen in de schoenen van de vertrouwenspersoon door hem disfunctioneren te verwijten. ‘Blaming the vertrouwenspersoon’ zie ik regelmatig gebeuren.

Blog

Mijn vrouw heeft me gesmeekt om te stoppen

Van de zomer sprak ik iemand die zich ernstig zorgen maakte over zijn organisatie. Hij vermoedde corruptie in de top en kon hier ook een aantal goede voorbeelden van noemen. Hij wilde graag iets doen om dit te beëindigen, omdat hij vreesde dat het voortbestaan van de organisatie gevaar loopt als dit niet wordt opgelost.

Voor u gelezen

Vertrouwenspersoon straks mogelijk verplicht, kleine bedrijven willen alternatief

Binnenkort wordt in de Tweede Kamer gesproken over een initiatiefwetsvoorstel dat organisaties verplicht een vertrouwenspersoon te hebben. Nu is dat nog niet het geval; lang niet iedere medewerker heeft toegang tot een interne of externe vertrouwenspersoon. Mocht de vertrouwenspersoon inderdaad verplicht worden, dan hopen kleine bedrijven dat ze gezamenlijk iemand mogen aanstellen voor de hele branche. Anders is het voor hen moeilijk te organiseren en ook duur.

Kabinet overweegt gedragscode seksuele intimidatie: ‘Kijk ook waarom regels nu niet werken’

Ministers Robbert Dijkgraaf (Onderwijs) en Karien van Gennip (Sociale Zaken) denken eraan werkgevers te verplichten een gedragscode voor seksueel grensoverschrijdend gedrag in te stellen. Maar experts benadrukken: er moet óók nadrukkelijk worden gekeken naar waarom de huidige regels tot nu toe niet zorgen dat iedereen veilig aan het werk kan.

Basisscholen kunnen helpen bij herkennen slachtoffers kindermisbruik

De politie en het Openbaar Ministerie (OM) vragen basisscholen te helpen bij het herkennen van minderjarige slachtoffers van (online) kindermisbruik. Deze nieuwe methode krijgt de naam ‘Schoolalert’. Schoolalert maakt het mogelijk om -incidenteel en onder strikte voorwaarden- aan leerkrachten of schoolleiders van een basisschool te vragen of zij een jong slachtoffer herkennen.

Volg de LVV ook op social media!

Via deze LVV nieuwsbrief houden we u regelmatig op de hoogte van interessante ontwikkelingen en nieuwsfeiten binnen de LVV en ons vakgebied. Wist u dat we ook interactief zijn op social media? Meld u hier aan voor onze LinkedIn groep ‘discussie voor vertrouwenspersonen’, en volg ons op onze LinkedIn bedrijfspagina, op Twitter en Facebook

     
Copyright © 2022 Landelijke Vereniging van Vertrouwenspersonen, All rights reserved.
+31 (0)33 247 3483 - www.lvvv.nl - Postbus 1058, 3860 BB Nijkerk
Bekijk online - Voorkeuren beheren of uitschrijven