Logo

Waarom een digitale ALV?

Waarom een digitale ALV?

28 mei 2020

Het coronavirus zet onze wereld nogal op zijn kop en dat geldt ook voor de verenigingswereld. In onze statuten staat dat we voor 1 juli onze ALV moeten houden. Gelukkig is er een noodwet in werking getreden die de mogelijkheid geeft om een digitale ALV te houden, want die mogelijkheid was niet opgenomen in de statuten van de LVV. Dit is overigens ook een reden om de statuten aan te passen, zodat deze ook aan de eisen van de huidige tijd kunnen voldoen.

In de noodwet is ook een mogelijkheid om de ALV uit te stellen, maar het bestuur heeft ervoor gekozen om op een moderne manier de voortgang erin te houden. De penningmeester vindt het belangrijk dat de leden op de hoogte zijn van het huishoudboekje van de vereniging. Ook wil het bestuur gedechargeerd worden voor het financiële beleid.

Om een ALV digitaal te houden hebben we de afgelopen periode gebruikt om de leden zo goed mogelijk te faciliteren tijdens de vergadering. En de LVV is niet de eerste vereniging die dit op deze manier doet. Veel verenigingen kiezen ervoor om de ALV digitaal te laten plaatsvinden, zodat de voortgang in de vereniging blijft.

Daarnaast het een mooi moment om de leden mee te nemen in waar de vereniging (lees: het bestuur) mee bezig is. Met weinig tijdverlies kun je achter je computer kennis nemen van de huidige stand van zaken. Wanneer de ALV wordt uitgesteld tot een later tijdstip in het najaar, waarvan we niet zeker weten of het dan weer “normaal” is, hebben de kans dat de ALV mogelijk weer niet fysiek door zou kunnen gaan.

Natuurlijk is een fysieke ALV altijd prettiger, want dan is er contact met de leden, maar dit is een noodoplossing, waarbij het bestuur toch de verbinding heeft met de leden ook al is het niet ideaal.

video-4221401_1920.jpg.webp