Logo

Onderzoek overheidsbeleid ‘wordt onafhankelijker’

Onderzoek overheidsbeleid ‘wordt onafhankelijker’

21 juli 2020

Onderzoekers die overheidsbeleid onder de loep leggen zijn te onvrij, oordeelt een commissie. Er komen nieuwe regels.

De standaardovereenkomsten van de overheid voor beleidsonderzoek door ingehuurde wetenschappers zijn strijdig met de Nederlandse gedragscode voor wetenschappelijke integriteit. Dit heeft een onafhankelijke commissie onder voorzitterschap van de Utrechtse jurist Ton Hol vastgesteld. De overheid gaat deze contracten daarom aanpassen, zo schrijft staatssecretaris Raymond Knops (Binnenlandse Zaken, CDA) in een brief aan de Tweede Kamer.

Het ministerie stelde de toetsingscommissie twee jaar geleden in na een peiling van NRC onder 2.651 onderzoekers die opdrachtonderzoek deden voor overheid, bedrijven of maatschappelijke instellingen. Een op de tien ondervraagden meldde te maken te hebben gehad met ongewenste druk van de overheid, waarbij de standaardcontracten van de Algemene Rijksvoorwaarden voor diensten (Arvodi) geregeld een bron van ergernis bleken. Daarin staat onder meer dat uitsluitend de overheid tot publicatie bevoegd is en die kan uitstellen of helemaal afblazen.

Lees hier het hele artikel

Bron: NRC, d.d. 20 juli 2020

wetenschappelijk beleidsonderzoek.jpg.webp

Wilt u lid worden?

Het lidmaatschap staat open voor personen die als vertrouwenspersoon in of voor een arbeidsorganisatie werken. Dit lidmaatschap betreft een persoonlijk lidmaatschap. Uw organisatie is dus geen lid van de LVV, u bent zelf lid. Aanmelden en opzeggen is daarmee ook uw eigen verantwoordelijkheid.

Meer informatie