Logo

Turnsters melden misstanden met #dossierturnmisbruik

Turnsters melden misstanden met #dossierturnmisbruik

28 juli 2020

Zeker tien Nederlandse turnsters hebben zich dit weekend op sociale media met naam uitgelaten over misstanden in de Nederlandse turnwereld. Het debat over de voortdurende wantoestanden kan zo voor het eerst echt breed in de openbaarheid worden gevoerd, zeggen ze. Ayla Wilbrink is een van hen: “Ik hoop dat dit onderwerp nu echt bespreekbaar wordt. Niet alleen voor mij, ook voor anderen.”

Aanleiding voor de verhalen van de turnsters, die allen tot de Nederlandse top behoorden, is een groot onderzoek van het Noordhollands Dagblad over de turncultuur in Nederland. Turncoach Gerrit Beltman gaf zaterdag tegen die krant toe dat hij jonge turnsters fysiek en mentaal heeft mishandeld en vernederd. “Ik sloeg daarin door, dacht dat het de enige manier was om een topsportmentaliteit te kweken”, zei Beltman, die al bijna tien jaar geen coach meer is in Nederland.

Lees hier het hele artikel

Bron: Trouw d.d. 27 juli 2020

 

Het is goed dat de turnsters zich hebben uitgelaten over de misstanden. Door schaamte, en de pijn die gepaard gaat met het (her)vertellen van de nare ervaring, verzwijgen veel mensen het liever. Dat kwam ook naar voren in het onderzoek van Een Vandaag in juli 2017 naar seksuele intimidatie en misbruik in de sportwereld en het allarmerende rapport dat NOC/NSF eind 2017 publiceerde over dit onderwerp. Meer informatie over het onderzoek en het rapport  vindt u hier.

gymnastics-89608_1920.jpg.webp