Logo

Gevoelens van discriminatie: hoe serieus moet je die nemen?

Gevoelens van discriminatie: hoe serieus moet je die nemen?

7 augustus 2020

Is Nederland nou wel of geen racistisch land? Wordt hier structureel gediscrimineerd? Als we voorbij die welles-nietes discussie kijken naar de gevolgen van discriminatie en racisme, dan wordt duidelijk hoe schadelijk deze praktijken zijn voor individuen, maar ook voor de samenleving als geheel.

Al zolang er groepen zijn die hun achtergestelde positie in de maatschappij aan de kaak stellen zijn er ook tegengeluiden en tegenbewegingen die stellen dat het met die achterstelling wel meevalt. En dat mensen uit die zogenaamd achtergestelde groepen gewoon beter hun best moeten doen of harder moeten werken. Wat ervaren Nederlanders nu?

Is dat tegenwoordig ook al discriminatie?
Recent onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) laat zien dat ruim een kwart van de Nederlanders discriminatie ervaart (Andriessen et al. 2020). Eerder onderzoek van het SCP (Den Ridder et al 2017) laat zien dat 72 procent van de inwoners van Nederland vindt dat er tegenwoordig te snel wordt geroepen dat iets discriminatie is.

Dat heeft er onder meer mee te maken dat er in de samenleving verschillende opvattingen leven over wat er wel en niet onder valt. Voor sommigen is discriminatie het opzettelijk ongelijk behandelen van mensen vanwege een persoonskenmerk als geslacht of etnische achtergrond; voor anderen is het concept complexer en omvat het ook allerlei vormen van (onbedoelde) negatieve bejegening zoals micro-agressies.

Mensen die zelf weinig te maken hebben met discriminatie zijn vaak minder sensitief voor de kleinerende, achterstellende, stereotypebevestigende of stigmatiserende boodschap die in bepaald gedrag of bepaalde grapjes verpakt zit, en hebben daardoor het gevoel dat er wel erg snel op lange tenen getrapt wordt. Als individu uit een emanciperende groep is het vaak lastig duidelijk te maken waar het hem er nu precies in zit. Veel van de uitingsvormen zijn vaak impliciet of verborgen. Hoe weet je dat je een positie niet hebt gekregen omdat je een vrouw bent of een niet-Nederlands klinkende achternaam hebt?

De gevolgen van ervaren discriminatie
Dus hoe serieus moet je die gevoelens van discriminatie nu nemen? Ons recente onderzoek ‘Ervaren discriminatie in Nederland II’ (Andriessen et al. 2020) laat zien dat het antwoord is: behoorlijk serieus. Volgens de studie heeft 27 procent van de inwoners van Nederland in 2018 discriminatie ervaren, in uiteenlopende vormen.

Lees hier het hele artikel
Bron: Sociale vraagstukken.nl, door Iris Andriessen en Justin Hoegen Dijkhof, d.d. 6 augustus 2020

discriminatie vrouw.jpg.webp