Logo

Turnsters balen van bondsbesluit: ‘Het turnen wordt me onmogelijk gemaakt’

Turnsters balen van bondsbesluit: ‘Het turnen wordt me onmogelijk gemaakt’

7 augustus 2020

Voor de Nederlandse turnsters in de selectie is de onduidelijkheid groot, nu hun programma is stopgezet. Ze ageren tegen het bondsbesluit het topsportprogramma stop te zetten.

Titelprolongatie op de balk, nog een keer olympisch goud. Voor Sanne Wevers zou dat scenario alle trainingsarbeid en opoffering waard zijn, vier jaar na haar succes in Rio de Janeiro. Maar maandag, precies een jaar voor de olympische finale in Tokio, stelde ze op Instagram dat haar de kans op het hoogst haalbare ‘onmogelijk’ wordt gemaakt.

Turnsters voelen zich slachtoffer van de situatie
Het besluit viel nadat vorige week tientallen voormalig turnsters zich uitspraken over misstanden in de turnwereld. Maar inmiddels voelen ook de turnsters uit de huidige selectie zich een slachtoffer van de huidige situatie en ageren ze tegen de in hun ogen discutabele beslissing van de KNGU. Wevers met het Instagram-bericht van maandag, teamgenote Eythora Thorsdottir zei dat donderdag al bij de NOS. Thorsdottir, die eveneens stelde dat de waarheid absoluut boven tafel moet komen, zei dat het besluit de turnsters ‘niet zou moeten raken’. “Je wil in een olympisch jaar alles ideaal hebben. (...) Dat zag er eerst ook zo uit, tot dit besluit.”

Er moest een plan B zijn voor atleten in de nationale ploeg, vond Thorsdottir. Maar dat plan wordt pas nu gemaakt. Belangrijke man deze dagen is Mark Meijer, technisch directeur van de KNGU, die deze week gebruikt om persoonlijk alle turnsters te bezoeken. De hele week wil Meijer gebruiken om de ‘puzzel van de hoogste prioriteit’ op te lossen.

Lees hier het hele artikel
Bron: Trouw d.d. 3 augustus 2020

Op de foto: blijdschap bij het Nederlandse vrouwenteam na afloop van de kwalificatieronde tijdens het WK turnen vorig jaar. Beeld ANP

turnsters.jpg.webp