Logo

Werknemers: ‘Agressie neemt toe, werkgever moet meer steun bieden’

Werknemers: ‘Agressie neemt toe, werkgever moet meer steun bieden’

25 augustus 2020

Werknemers in de publieke sector maken melding van toegenomen agressief gedrag van patiënten, cliënten en omstanders. Die hebben een korter lontje door de coronacrisis, is de klacht. Werknemers in onder meer de zorg en het openbaar vervoer voelen zich vaak geïntimideerd en hebben soms te maken met fysiek geweld. Klachten zijn er ook over werkgevers: die nemen niet altijd maatregelen tegen agressie op de werkvloer.

Dat blijkt uit recent onderzoek van vakbond CNV onder 1150 leden van de bond die werkzaam zijn in de publieke sector. Het gaat om onder meer zorgmedewerkers, OV-personeel, gevangenispersoneel en beveiligers.

Werkgever neemt te weinig maatregelen tegen agressie

Na agressief te zijn benaderd zegt 16% van de respondenten te weinig steun te hebben gekregen van de leidinggevende. 22% stelt dat de werkgever te weinig maatregelen neemt tegen agressie op de werkvloer, en 10% zegt ‘bij niemand terecht te kunnen’ als hij of zij agressief is benaderd.

Tip: Tijdens de OR Workshopdag op 5 november geeft Marco Sikkel je in de workshop Werkdruk en veerkracht, een belangrijke combinatie concrete beleidshandvatten op het gebied van werkdruk en psycho-sociale arbeidsbelasting (PSA).

CNV-vicevoorzitter Patrick Fey roept in reactie op de cijfers werkgevers op hun werknemers zoveel mogelijk te ondersteunen in deze tijd. Fey: ‘Zij hebben hierin een cruciale rol. Ze kunnen niet alleen helpen met adequate maatregelen, ze kunnen ook een luisterend oor bieden, het gesprek aangaan op de werkvloer. Deze mensen zijn te belangrijk om aan hun lot te worden overgelaten.’

Lees het hele artikel

Bron: OR-net.nl d.d. 25 augustus 2020

vuist LVV agressie.jpg.webp