Logo

Elke werknemer een vertrouwenspersoon voor veilig (thuis)werken

Elke werknemer een vertrouwenspersoon voor veilig (thuis)werken

7 oktober 2020

Eén op de vier werkenden heeft weleens last van een onveilige werksfeer, pesten en intimidatie. Vertrouwenspersonen zijn cruciaal om hierin verbetering te brengen en moeten daarom verplicht worden voor elk bedrijf. Dat zegt Tweede Kamerlid Wim-Jan Renkema vandaag bij de indiening van zijn initiatiefwet vertrouwenspersonen in de Tweede Kamer.

Vandaag is de internationale dag van fatsoenlijk werk: werk met eerlijke lonen, goede werkomstandigheden en respect voor elkaar. Een belangrijke dag waarop aandacht voor sociale veiligheid niet mag ontbreken, vindt Kamerlid Wim-Jan Renkema.

“Traditioneel gaat veel aandacht naar fysiek veilig werken: helm dragen, machines goed bedienen, omgang met giftige stoffen. Maar juist ook sociale veiligheid moet onze aandacht hebben.” 

Recent onderzoek van vakbond CNV laat zien dat twee miljoen werkenden last hebben van een onveilige werksfeer, pesten en intimidatie. Eenvijfde van de ondervraagden geeft bovendien aan dat de corona-crisis en thuiswerken de sfeer verslechtert. Dat is ook de ervaring van de landelijke vereniging voor vertrouwenspersonen.

“Thuiswerken maakt het makkelijker om mensen te negeren en verwensingen komen harder aan. Mensen staan onder meer spanning en zijn minder geneigd om voor zichzelf op te komen. Toegang tot een vertrouwenspersoon kan mensen helpen om de juiste stappen te zetten”, aldus Renkema.

Op dit moment heeft slechts de helft van de bedrijven een vertrouwenspersoon voor werknemers. Daarom werkte Renkema de afgelopen jaren aan een initiatiefwet die de aanstelling van vertrouwenspersonen moet verplichten.

“Vertrouwenspersonen zijn in ieders belang. Bedrijven functioneren beter als medewerkers optimaal functioneren en zich veilig voelen. De grootte van een bedrijf hoeft geen belemmering te zijn: voor kleinere bedrijven is het mogelijk om via de branche vertrouwenspersonen aan te bieden. Ook kunnen bedrijven een freelance vertrouwenspersoon aanstellen, die voor meerdere bedrijven werkt.”

Renkema hoopt de wet nog dit jaar te kunnen behandelen in de Tweede Kamer.

Bron: GroenLinks.nl - Wim-Jan Renkema, 07-10-2020

Pesten op het werk.JPG (1).webp

Wilt u lid worden?

Het lidmaatschap staat open voor personen die als vertrouwenspersoon in of voor een arbeidsorganisatie werken. Dit lidmaatschap betreft een persoonlijk lidmaatschap. Uw organisatie is dus geen lid van de LVV, u bent zelf lid. Aanmelden en opzeggen is daarmee ook uw eigen verantwoordelijkheid.

Meer informatie