Logo

Eerste uitzending LVV TV groot succes!

Eerste uitzending LVV TV groot succes!

23 november 2020

Een bijzondere editie van het LVV Jaarcongres in een bijzondere tijd! Dit jaar kon het LVV Jaarcongres niet op een locatie plaatsvinden waar wij u allen, de LVV leden, mochten verwelkomen. Juist in deze tijd vinden wij het belangrijk om wel de verbinding met elkaar aan te gaan en bedachten daarom LVV TV.

Vanuit een studio van Hart van Holland in Nijkerk werd LVV TV uitgezonden en werd de uitzending door meer dan 400 personen live gevolgd.

hostsHost Dirk Zeelenberg (presentator, acteur en trouwambtenaar) en co-Host Anneke Oosting (Strategisch adviseur Staf Korpsleiding van de Politie) verwelkomden verschillende gasten aan tafel.

De eerste gast die mocht aanschuiven was Marinka Lipsius. Zij vertelde ons hoe moed Marinka Lipsiuseruitziet, en wat ervoor nodig is om moed te ontwikkelen. Marinka gaf ons handvatten voor de meest effectieve manier van overtuigen en het (her)vinden van regie. Duidelijk was dat u nog veel meer van Marinka had willen horen… Goed nieuws: er wordt al gewerkt aan een volgende editie van LVV TV en dan samen met Marinka!

AswinthaNa de bijdrage van Marinka betrad Aswintha Vermeulen samen met pianist Nick Hurkmans het podium. Aswintha zong haar eigen geschreven nummer ‘Mama, waarom heb je mij niet wit gemaakt?’ In de studio was iedereen muisstil en geëmotioneerd door haar prachtige stem en de boodschap van haar lied. Aswintha vertelt aan tafel bij Dirk en Anneke over haar ervaringen van discriminatie tijdens haar jeugd, maar ook in haar huidige werk.

Voor de pauze ontvangen Dirk en Anneke nog één gast aan tafel, namelijk Maaike Grauwmeijer. Maaike deelde haar Maaike Grauwmeijerkennis en ervaring over het voorkomen en oplossen van pestgedrag op het werk, Zij vertelde waarom vroegtijdige signalering en communicatie noodzakelijk is. Nog wat interessante weetjes die Maaike met ons deelde: Wist u bijv. dat het vaak de leidinggevende is die pestgedrag vertoont en dat het hebben van een pestprotocol al iets doet (zelfs als het niet actief wordt gebruikt)?


Het is inmiddels de hoogste tijd voor een pauze. Na 15 minuten zit iedereen weer achter zijn/haar Eelstebeeldscherm en gaan we snel door met de volgende gast. Eelste Abels schuift aan tafel en nodigt de mensen thuis uit om een eerste indruk over Eelste met steekwoorden in Menti.com te typen. De antwoorden variëren van kleurrijk tot bijzonder, van aardig tot mysterieus. Eelste neemt ons mee in het verhaal van in hokjes denken. Onbewust plaatsen we alles en iedereen in hokjes. Is dat fout? Nee, maar het bepaalt zoveel van ons handelen dat het belangrijk is om ons hiervan bewust te zijn. Eelste drukt ons nog met de feiten op de neus door de volgende filmpjes te laten zien waaruit heel duidelijk blijkt dat in hokjes denken is aangeleerd en niet aangeboren. Kijk en oordeel zelf:

https://youtu.be/nWu44AqF0iI (Girl toys vs boy toys: The experiment - BBC Stories)
https://youtu.be/QRZPw-9sJtQ 

Nadat Eelste de tafel verlaat schuiven Marjolein Uiterwijk & Bram den Hartog van Inspectie Sociale Zaken en Marjolein en BramWerkgelegenheid aan. Marjolein en Bram vertellen meer over psychosociale arbeidsbelasting (PSA) -  in het bijzonder over pesten en discriminatie - en hoe dit in de Arbeidsomstandighedenwet geregeld is. Ook vertellen zij ons hoe een inspectie op PSA in zijn werk gaat en welke andere interventies en producten er zijn voor PSA. Tenslotte wordt er nog gesproken over hoe handhaving tot stand komt, het belang van het inventariseren van de risico’s en het bepalen van de maatregelen. Ontzettend belangrijk werk, waar op dit moment nog maar 30 inspecteurs voor in Nederland zijn. Daar is winst te behalen!

Voordat de dag wordt afgesloten schuift Inge te Brake (voorzitter LVV) nog snel aan tafel bij Dirk en Anneke. Inge geeft Inge LVV TVgelijk aan dat LVV TV een vervolg krijgt. Met Marinka, Maaike en Eelste zijn er al plannen over het vervolg van LVV TV gemaakt. Er zijn zoveel vragen op de chat binnengekomen, dat niet alle vragen behandeld konden worden, maar we gaan ons best doen om zoveel mogelijk vragen achteraf te beantwoorden. Inge bedankt alle leden voor het kijken en verheugt zich al op de volgende editie!

En dan is deze bijzondere middag tot een einde gekomen, Dirk en Anneke bedanken u allen voor het kijken en dan zingt Aswintha op eigen wijze het prachtige nummer ‘Imagine’*  van John Lennon.

*De wereldhit IMAGINE betekent dat John Lennon ons voorstelt te denken aan een wereld zonder problemen op welk gebied dan ook. Een wereld zonder landen (oorlog) en zonder hemel (geloof) zonder bezittingen (rijkdom) zonder hebzucht of honger. Zo onwaarschijnlijk in feite dat anderen hem een dreamer , dromer , noemen. Hij spreekt aan het eind de wens uit dat al die andere dromers , ik ben niet de enige! , I'm not the only one! , zich zullen uitspreken en aansluiten - you'll join us - en dat de verschillen ooit wereldwijd wegvallen.

Een mooie boodschap om de dag mee af te sluiten! Nogmaals dank voor uw deelname en heel graag tot een volgende editie van LVV TV.

Namens het LVV Bestuur
Inge te Brake

NB.png.webp