Logo

Ongepaste screenshots en kwetsende memes: ongewenst gedrag op de werkvloer gebeurt nu veel meer online

Ongepaste screenshots en kwetsende memes: ongewenst gedrag op de werkvloer gebeurt nu veel meer online

1 december 2020

Nu collega’s elkaar minder in het echt zien, zou je denken dat ook ongewenst gedrag op de werkvloer afneemt. Maar dat is niet zo. Vertrouwenspersonen en onderzoeksbureaus krijgen nu meer meldingen van online gepest. "Er is sprake van een verschuiving."

Ongepaste appjes, screenshots van digitale meetings en kwetsende uitingen via anonieme mailadressen. Vertrouwenspersonen van verschillende bedrijven worden sinds de coronacrisis vaker benaderd over online pestgedrag, zegt voorzitter Inge te Brake van de Landelijke Vereniging van Vertrouwenspersonen. Het zou 'de ontastbaarheid' van werknemers zijn, die ervoor zorgt dat mensen zich op deze manier makkelijker negatief uitlaten over een ander.

Meer telefoontjes dan voorheen
Bij het onderzoeksbureau Hoffman staat de telefoon dan ook roodgloeiend. De organisatie zet zich in voor een veilige werkomgeving en onderzoekt klachten over ongewenst gedrag op de werkvloer. "Wij krijgen sinds corona echt véél meer meldingen over pesterijen, discriminatie en seksuele intimidatie op de werkvloer", zegt bedrijfsrechercheur Johan Klokman.

Het bureau heeft sinds Nederland massaal thuiswerkt wel drie tot vier keer meer telefoontjes dan voorheen. Klokman: "Als ik het in procenten zou moeten uitdrukken, praten we over een stijging van 300 procent."

Seksuele intimidatie
Kijkend naar seksuele intimidatie op de werkvloer zegt de Landelijke Vereniging van Vertrouwenspersonen nu aanzienlijk minder meldingen te krijgen. Opvallend is dat onafhankelijke klachtencommissies en onderzoeksbureaus daarentegen juist aangeven géén daling te zien.

Volgens voorzitter Ulli Hoogland van de klachtencommissie van ongewenst gedrag van het AN-i arbeidsrechtkantoor, neemt ook seksuele intimidatie nu een andere vorm aan. "Het is niet minder geworden, maar er is sprake van een verschuiving. Waar collega's elkaar vroeger in het kantoor zelf intimideerden, gebeurt het nu voornamelijk online. Wij hebben de laatste tijd meldingen gehad van ongepaste screenshots tijdens online meetings en flirterige appjes."

Geen onderdeel van werkcultuur
Dat klachtencommissies en onderzoeksbureaus als externe partijen nog altijd veel meldingen van seksuele intimidatie krijgen, is volgens Oscar Westra van Holthe te verklaren. De vertrouwenspersoon van de Zuidas zegt dat externen eerder over deze kwestie benaderd zullen worden, omdat die 'geen deel uitmaken van het werkcultuurtje'.

"Hoewel er geheimhoudingsplicht is, kent die interne vertrouwenspersoon ál jouw collega's", legt Westra van Holthe uit. "In combinatie met het feit dat deze gevoelige informatie telefonisch of digitaal wordt besproken, lijken mensen eerder geneigd om dit met iemand van buiten de organisatie te bespreken."

Online pestgedrag
Het online pestgedrag is daarentegen wel iets waar zowel interne vertrouwenspersonen, als onafhankelijke partijen meldingen van krijgen. "Wat je nu veel ziet is dat er bijvoorbeeld anonieme e-mailadressen worden aangemaakt om vervolgens kwetsende dingen naar collega's te sturen", zegt Te Brake. "Als grapje."

Waar Westra van Holthe nu veel meldingen over krijgt, zijn afbeeldingen van mensen hun hoofd erop met 'zo'n ongepast tekstje eronder', vertelt hij. "Hoe noem je zoiets? Memes?" Alhoewel zoiets kleins onschuldig lijkt, kan dit ontzettend kwetsend overkomen. Al helemaal als dit herhaaldelijk in groepschats wordt gestuurd en je een allen-tegen-één-mentaliteit creëert."

Twee vertrouwenspersonen
Om te voorkomen dat ongewenst gedrag op de werkvloer niet wordt gehoord, is het volgens Te Brake het beste om met twee vertrouwenspersonen contact op te nemen, een interne én een externe. "Het belangrijkste is dat de betrokkene zijn of haar verhaal kwijt kan zodat vanaf dat moment de nodige stappen kunnen worden genomen", vindt de voorzitter. "Niemand moet het gevoel hebben dat hij of zij er alleen voor staat."

Bron: Een Vandaag, 29-11-2020

online pesten.jpg.webp