Logo

Meer seksuele intimidatie en fraude door lockdown

Meer seksuele intimidatie en fraude door lockdown

8 april 2021

Crisis kan het beste en het slechtste in de mens naar boven brengen. Hoe gedragen werknemers zich in tijden van lockdown? De bedrijfsrechercheurs van Hoffmann zien vooral de misdragingen, maar senior consultant Johan Klokman houdt vertrouwen in de mens.

“Wij zien momenteel heel veel ongewenst gedrag, in de vorm van discriminatie en seksuele intimidatie. Gedeeltelijk vanachter het beeldscherm, maar ook fysiek. Er is weinig management op de werkvloer en daardoor weinig toezicht”, zegt Johan Klokman, senior consultant bij Hoffmann Bedrijfsrecherche.

“Het begint meestal verbaal, met vrouwonvriendelijke opmerkingen. Soms zijn er ook beelden, dan wordt het leuk gevonden om aan een vrouwelijke collega een pornofilm te laten zien. Ongewenst appen komt veel voor, ook wanneer vrouwen aangeven dat ze dat niet willen. En dat gaat steeds meer grenzen over. Een baas die zegt: ‘Je kunt je bij mij ziekmelden, ik wil je helpen’, en die dan probeert afspraakjes te maken of die ook bij vrouwen thuiskomt. Aanraken, knijpen in borsten en billen zien we ook. Er is een breed scala aan seksuele intimidatie.”

Lees ook: Pesten op de digitale werkvloer: wat kan HR doen?

Vier keer meer meldingen

Al vrij snel na het begin van de eerste lockdown in 2020 meldden zich de eerste werkgevers bij Hoffmann. Zij kregen signalen van grensoverschrijdend gedrag en wilden dit uitgezocht hebben. Ook Hoffmann was verrast door deze ontwikkeling, zegt Klokman. “Voor fraude en diefstal hadden we aparte dienstennummers. Seksuele intimidatie viel onder een algemeen dienstennummer, waaronder we alles scharen wat niet heel veel voorkomt. In juli hebben we daar een eigen dienstennummer voor aangemaakt, want het aantal zaken was drie tot vier keer meer dan voor de lockdown.”

Vertrouwenspersoon

Niet elke vrouw durft te melden dat ze slachtoffer is van de ongewenste attenties van een collega, maar via een omweg komt het balletje toch vaak wel aan het rollen. Klokman: “Vrouwen zeggen het tegen een collega, die collega’s melden het weer bij HRM. Of het komt ter sprake bij een exitgesprek of het wordt gemeld bij een vertrouwenspersoon of het komt naar boven door een speak up-regeling. Er zijn diverse manieren waarop dat bij ons binnenkomt.”

Lees ook: Een veilige bedrijfscultuur, hoe doe je dat?

Veilige werkplek

Werkgevers zijn verplicht werknemers een veilige werkplek te bieden en kiezen er om die reden voor om bedrijfsrecherche in te schakelen. Zonder bewijs blijft het immers vaak een zij zegt-hij zegt-verhaal. “Wie moet je als werkgever dan geloven?”, zegt Klokman. “Als wij onderzoek doen, zien we vaak een rode draad in het gedrag van de persoon. En dan blijkt dat ze vaak meerdere dames hebben lastig gevallen. Meestal komen we wel op vier, vijf gevallen. En dan moet de werkgever bepalen wat hij er arbeidsrechtelijk mee wil doen. Ga je voor ontslag, ga je voor gedragsverandering? Vaak is het ook al heel belangrijk dat de dames erkenning van hun verhaal krijgen.”

Black Lives Matter

Klokman ziet niet alleen de gevolgen van de coronapandemie terug, maar ook die van maatschappelijke bewegingen als Black Lifes Matter en #MeToo. “De huidige generatie spreekt zich eerder uit tegen ongewenst gedrag en er komt eerder erkenning vanuit de werkgever.”

4 stappen naar een gezonde bedrijfscultuur

In veel organisaties wordt de bedrijfscultuur genoemd als oorzaak van ongewenst gedrag. Hoe pak je die cultuur aan?

  • Je begint altijd met het formuleren van de gewenste cultuur, niet met het formuleren van een ongewenste cultuur.
  • Definieer wat de doelgroep is. Vervolgens steek je de thermometer in de organisatie door gesprekken te voeren met die doelgroep.
  • Als je weet wat de gewenste cultuur is, bekijk dan waarom de doelgroep het gewenste gedrag niet heeft. Ligt het aan de competenties, hebben ze er de middelen niet voor?
  • Bekijk welke interventies nodig zijn. Klokman noemt een simpel voorbeeld. “In een organisatie moesten werknemers een badge aan een koordje dragen, maar dat gebeurde te weinig. Het bleek dat die koordjes roze waren en heel veel mannen wilden niet met een roze koordje om hun nek lopen. Toen hebben ze die zwart gemaakt. Zo simpel is het soms.”

Lees hier het volledige artikel

Bron: PW, 05-04-2021

intimidatie op ht werk-4499303_1280.png.webp