Logo

Demissionair minister Slob belooft landelijk meldpunt ongewenst gedrag voor scholieren

Demissionair minister Slob belooft landelijk meldpunt ongewenst gedrag voor scholieren

16 april 2021

Veel scholieren zijn ontevreden over de omgang met meldingen van seksuele intimidatie en geweld, blijkt uit gesprekken die NOS Stories met hen voerde. Ambrien overkwam het, zij vertelt daarover in het NOS Radio 1 Journaal.

Op kamp greep een invaldocent in haar broek: ''Hij zei wat ga je doen, ik bevroor gewoon, ik wist niet wat ik moest doen of zeggen.''   

6000 verhalen

Na een oproep op Instagram van NOS Stories kwamen ruim 6000 verhalen binnen van scholieren die iets soortgelijks ervoeren. Van ongewenste opmerkingen tot grensoverschrijdend gedrag door schoolgenoten of zelfs leraren op hun middelbare school.

In een reactie laat Slob weten met een meldpunt te komen. Op dit moment hoeven scholen geen melding te doen van seksuele intimidatie, waardoor Den Haag geen zicht heeft op de situatie.

Ook vertrouwenspersonen spreken zich uit

Vertrouwenspersonen die kritiek hadden vonden dat scholen te lang wachtten met handelen, bijvoorbeeld uit angst voor publiciteit of vanwege goede contacten met de beschuldigde leerkrachten. Ook klagen zij over het beleid van de school, dat onduidelijk of verouderd zou zijn of niet zou uitnodigen tot melden.

Verder zeiden vertrouwenspersonen dat docenten niet opgeleid zijn om hier mee om te gaan. En ook de voorzitter van de Landelijke Vereniging Vertrouwenspersonen herkent het beeld: "Die signalen krijgen wij als vereniging vaker van vertrouwenspersonen, en wat ons betreft is elke school die niet goed omgaat met zo'n melding een te veel," aldus Inge te Brake.

Bekijk hier de video seksuele intimidatie 

Bron: NPO Radio 1

klaslokaal.jpg.webp