Logo

Melder: D66 had gedrag Sidney Smeets sneller moeten aanpakken

Melder: D66 had gedrag Sidney Smeets sneller moeten aanpakken

19 april 2021

Het opstappen van Sidney Smeets (D66) als Tweede Kamerlid na beschuldigingen van seksueel grensoverschrijdend gedrag is volgens de melder in de zaak niet het gevolg van doortastend optreden van de partij. “Ik kreeg het gevoel dat ze het op de lange baan schoven.”

Slechts twee weken zat Sidney Smeets (45) in de Tweede Kamer. “Deze stap doet mij pijn,” verklaarde hij donderdag bij zijn ontslag. Volgens D66-leider Sigrid Kaag was het vertrek onvermijdelijk, ze wil dat een Kamerlid zich ‘aan de hoogste normen van integriteit houdt’. Toch is het de vraag of de D66-partijtop wel zo doortastend heeft opgetreden.

Want dat Smeets wordt beticht van ongewenst gedrag met jonge homojongens, was in ieder geval al op 31 maart bekend bij D66. Toch kondigde de partij pas afgelopen woensdag een intern onderzoek aan, nádat een tiental jongemannen openlijk hun relaas had gedaan op Twitter over seksuele toespelingen.

Jonge jongens

Al in november vorig jaar twitterde Bart Nijman van GeenStijl over online berichten ‘naar jonge jongens’ door Smeets. En op 19 maart dit jaar plaatste columnist Jan Dijkgraaf op zijn site ‘een briefje’ aan Smeets over Twitterberichten waarin mensen deelden dat zij ‘niet zulke fijne ervaringen’ hadden met de strafrechtadvocaat. Ook na de eerste officiële melding op 31 maart duurde het nog bijna twee weken voor er iets gebeurde.

Hoe zit het met de screening van kandidaat-Kamerleden bij de partij? Een prangende vraag, omdat integriteit en ongewenste omgangsvormen sinds eind vorig jaar hoog op de agenda staan bij D66. Destijds kwam een anonieme melding binnen over seksuele intimidatie en machtsmisbruik door een prominent partijlid. D66-leider Kaag gelastte meteen een ‘extern en onafhankelijk’ onderzoek. “In onze partij is geen enkele ruimte voor grensoverschrijdend gedrag,” zei ze in december. “Wanneer daar sprake van zou zijn, past maar één weg: stevig ingrijpen.”

Lees verder

Bron: Het Parool, Peter Winterman en David Hielkema, 16-04-2021

facts.jpg.webp