Logo

Machocultuur Koninklijke Militaire Academie geeft vrouwen onveilig gevoel

Machocultuur Koninklijke Militaire Academie geeft vrouwen onveilig gevoel

29 juni 2021

Vrouwelijke cadetten op de Koninklijke Militaire Academie (KMA) in Breda voelen zich onveilig vanwege de machocultuur die daar heerst. Er zou sprake zijn van grensoverschrijdend gedrag en sociaal onveilige situaties. Dat blijkt uit de scriptie van een cadet, waarover NRC bericht.

Irina Tziamali (25) sprak voor haar recent openbaar gemaakte scriptie met twaalf medecadetten (zes mannen en zes vrouwen) en woonde groepsgesprekken bij. De titel van haar scriptie luidt: 'De KMA raad ik mijn toekomstige dochter niet eens aan'. Volgens de geïnterviewden heerst er een toxische sfeer op de KMA.

Uit de scriptie blijkt dat van vrouwelijke cadetten wordt verwacht dat zij opgaan in een mannenwereld. Vrouwen steunen elkaar amper, uit angst uit de toon te vallen. Hun ervaring is dat als een van de vrouwen faalt, opvalt, met een man naar bed gaat of zich vrouwelijk kleedt, dit een weerslag heeft op alle vrouwen, schrijft de krant.

Vrouwen op de academie hebben naar aanleiding van de scriptie een WhatsApp-groep aangemaakt om elkaar te kunnen steunen.

De KMA laat in een reactie weten te werken aan een actieplan voor sociale veiligheid. De bevindingen van Tziamali zouden dat doel onderstrepen.

Eerder dit weekend spraken twee voormalig luitenant-kolonels zich in NRC uit over seksisme, racisme, vooroordelen en uitsluiting waarmee vrouwen bij Defensie te maken hebben.

Bron: NU.nl, d.d. 28 juni 2021

KMAZIjkant.jpg.webp