Logo

Excuses modeopleiding Amfi voor intimidatie studenten

Excuses modeopleiding Amfi voor intimidatie studenten

1 juli 2021

Het Amsterdam Fashion Instituut (Amfi) biedt excuses aan voor de manier waarop studenten door leerkrachten zijn behandeld. Studenten werden geïntimideerd, ze voelden zich onveilig en de vele kritiek zorgde soms zelfs voor suïcidale gedachtes. Dit valt te lezen in een onafhankelijk rapport. De directie stapt niet op, ze willen verbeteringen doorvoeren.

Amfi komt vandaag met hun reactie naar aanleiding van onderzoek door Bezemer & Schubad, aangevraagd door Amfi en gericht op de onveilige cultuur op de opleiding.

Intimidatie door leerkrachten

Als belangrijkste bronnen voor sociale onveiligheid noemen (oud-)studenten een extreem hoge werkdruk en de houding van enkele docenten. Die zou erop gericht zijn het zelfbeeld en zelfvertrouwen van studenten af te breken. 

"Onacceptabel en zeer schrijnend", zeggen een decaan en directeur op de website van de Hogeschool van Amsterdam, waar Amfi onder valt. 

Klachten van studenten zijn onvoldoende serieus genomen. Voor het rapport werden tientallen (oud-)studenten en medewerkers geïnterviewd. Het gaat met name om de studierichtingen Design en onderdelen van Branding.

Burn-out en suïcidale gedachtes

Uit het rapport blijkt dat 4 van de 39 ondervraagde studenten een burn-out hebben opgelopen. Negen anderen hebben een behandeling gehad van bijvoorbeeld een psycholoog. PTTS wordt meerdere keren genoemd door studenten. Ook noemen 15 studenten een beschadigd zelfvertrouwen, faalangst, depressiviteit en suïcidale gedachten als gevolg van de studie op Amfi. 

Het onderzoek werd ingesteld nadat studenten en oud-studenten dit voorjaar massaal klaagden over de 'giftige' cultuur die op de opleiding heerst. RTL Nieuws sprak zelf met bijna dertig van deze studenten en ex-studenten over hun ervaringen.
Bekijk hier de beelden

Oud-student Shanice Westenberg zei: "Je ontwikkelt toch een soort faalangst, want je wilt niet dat het bij jou gebeurt. Je wilt niet iets doen zodat jij degene bent die de grond wordt ingestampt."

Mentaal kapot gemaakt 

Zij vertelden dat extreem hoge werkdruk zorgde voor een continu gevoel van stress. Oud-student Laura de Wilde vertelde: "Ik kreeg heel weinig slaap, bij één deadline heb ik zes dagen lang maar een uur per dag geslapen. Aan het eind voelde ik me helemaal verward, ik stond te trillen en viel bijna om van vermoeidheid." 

Amfi maakt excuses

De bestuurders van Amfi bieden excuses aan en willen veranderingen doorvoeren.

"Studenten zijn op een onacceptabele manier behandeld door docenten die hen moest opleiden en begeleiden. Dat raakt me diep en mag nooit meer gebeuren; ik bied hen namens de Hogeschool van Amsterdam mijn oprechte excuses aan", zegt decaan Frank Kresing van de faculteit Digitale Media en Creatieve Industrie.

De directeur doet beloftes voor de toekomst: Dirk Reynders "Het rapport bevestigt de schrijnende verhalen die de afgelopen maanden via (oud-)studenten bij ons terecht zijn gekomen. Daarvoor bied ik mijn excuses aan en het maakt mij verdrietig maar tegelijk strijdbaar om met urgentie veranderingen door te voeren. Onder mijn verantwoordelijkheid zal het nooit meer voorkomen dat studenten niet zichzelf kunnen zijn en worden afgebrand."

Landelijk onderzoek Onderwijsinspectie 

De Onderwijsinspectie reageerde eerder al geschokt op de ernst en de omvang van de klachten bij Amfi.  

Na de uitzending van RTL Nieuws stroomden ruim 100 meldingen binnen bij de inspectie. Met name over Amfi, maar ook over andere mode- en kunstopleidingen waar geklaagd wordt over een angstcultuur. Reden voor de inspectie om een landelijk onderzoek te starten. Zij gaan de komende tijd met de besturen om de tafel.

Bron: RTLNieuws, 30-06-2021

amfi.jpg.webp