GGD klaar met intimidatie en stelt fotoverbod in op priklocaties
2 augustus 2021Medewerkers die thuis dreigbrieven ontvangen of foto’s van zichzelf tegenkomen op online platforms waar vaccinatie wordt gelijkgesteld met genocide. Bij de GGD Noord- en Oost-Gelderland hebben ze genoeg van deze praktijken. Op priklocaties mag niemand meer filmen of fotograferen.
‘Tot onze verbijstering komt het voor dat medewerkers op de vaccinatielocaties en aan de telefoon worden geïntimideerd en bedreigd’, laat de GGD Nood- en Oost-Gelderland weten in een alarmerend bericht op de website. Het is zelfs voorgekomen dat medewerkers dreigbrieven hebben ontvangen op hun woonadres. ‘Dit heeft grote impact’, laat de GGD weten. Ook zijn foto’s van medewerkers op online platforms als Telegram verspreid.
Daarom heeft deze GGD besloten om het maken van foto’s of filmbeelden vanaf de priklocaties in de regio per direct te verbieden. Eerder dit jaar waren er nog speciale selfiehoekjes ingericht waar zojuist gevaccineerde inwoners zichzelf en hun geprikte arm konden vastleggen. Die maatregel vloeide voort uit de hinder die medewerkers ondervonden van fotograferende mensen tijdens of net na hun vaccinatie.
Aangifte
Bij het maken van een foto is het niet altijd duidelijk of het gaat om een selfie of dat medewerkers bewust op de foto gezet worden. Dat zorgt volgens de GGD voor een gevoel van onrust en onveiligheid. ‘Elke vorm van intimidatie of bedreiging nemen wij serieus en samen met de betrokken medewerker(s) doen wij daarvan aangifte bij de politie. Die neemt dit zeer serieus’, aldus de GGD.
Uit ‘veiligheidsoverwegingen’ heeft de GGD besloten niet nader op de eigen berichtgeving in te gaan. ,,In overleg met deskundigen hebben wij ervoor gekozen om geen vragen te beantwoorden’’, zegt GGD-woordvoerder Trea ten Kate. Ze zegt nog wel dat het bericht dinsdagmiddag naar buiten is gebracht nadat medewerkers signalen hadden afgegeven over een toenemend gevoel van onveiligheid.
Telegram
Uit berichtgeving in De Groene Amsterdammer eerder deze maand valt op te maken dat de dreigementen voornamelijk uit de hoek van de zogeheten ‘antivaxxers’ komen. Deze boze burgers verenigen zich via de berichtendienst Telegram in discussiegroepen als De Bataafse Republiek, waarin ze spreken van vaccinatiedwang die zou leiden tot een ‘gezondheidsdictatuur’.
Een medewerker van de GGD Noord- en Oost-Gelderland laat in de Groene weten dat een collega thuis een tekening vol hakenkruizen en verwijzingen naar de Tweede Wereldoorlog in de brievenbus vond. De boodschap: GGD-medewerkers zijn verantwoordelijk voor de genocide die zich nu zou voltrekken.
Ook wordt gesproken over ‘akelige plaatjes’ van GGD-medewerkers die online zijn verspreid. Koepelorganisatie GGD/GHOR deed hier eind juni al aangifte van. Toen waren via Telegram beelden van prikmedewerkers verspreid met als boodschap onder meer: ‘ruim deze moordenaars van de straat’.
In de Groene vertelt een andere medewerker dat zij haar GGD-kleding niet aantrekt als ze naar de supermarkt gaat. ‘Dan ga ik eerst naar huis om mijn GGD-kleding uit te trekken. Je moet niemand in de gelegenheid brengen’, zegt zij tegen het opinieweekblad. GGD-directeur Jacqueline Baardman toont zich aangedaan in het bewuste verhaal: ‘Dat wij onze vaccinatiestraten streng moeten beveiligen… ik begrijp het gewoon niet.’
Koepelorganisatie GGD/GHOR neemt de dreigementen hoog op. ,,De veiligheid van medewerkers mag op geen enkele manier in het geding zijn’’, zegt woordvoerder Frank Neervoort. ,,Zij verdienen respect en waardering in plaats van opgejaagd en geïntimideerd te worden door complotdenkers of andersdenkenden. Je laat deze mensen met rust zodat ze hun werk kunnen doen.’’ Neervoort zegt dat signalen over onheuse bejegening van medewerkers uit het hele land komen.
Richtlijn
De GGD Noord- en Oost-Gelderland is wel de eerste die hier consequenties aan verbindt door filmen en fotograferen te verbieden, zelfs voor de pers. ,,Die vrijheid kunnen ze nemen’’, zegt Neervoort. ,,Wij hebben als richtlijn meegegeven dat medewerkers niet herkenbaar in beeld mogen komen. Hoe een GGD dit verder invult, is aan de organisatie zelf.’’
Agressie richting zorgmedewerkers is gedurende de coronacrisis een terugkerend fenomeen. Vorig najaar waren telefonische medewerkers van de GGD het mikpunt van woede. In die periode liepen de besmettingen op terwijl de teststraten nog niet op zoveel mensen berekend waren. Mensen die lang moesten wachten op hun test of uitslag botvierden hun frustratie geregeld op de telefonisten. Uit onderzoek van bureau Ipsos uit september bleek dat 60 procent van de zorgmedewerkers meer agressie en boosheid ervoer.
Bij zorgvakbond NU'91 komen signalen over agressie naar zorgmedewerkers geregeld binnen, zegt woordvoerder Michel van Erp. ,,Zeker nu de maatregelen weer zijn aangescherpt en sommige instellingen mondkapjes opnieuw verplichten.’’ Hij vindt het ‘schokkend’ om te lezen dat GGD-medewerkers zich niet veilig voelen. ,,Dat zijn de mensen die keihard werken om ons allemaal van een vaccin te voorzien.’’ Nu'91 ziet de toegenomen agressie en intimidatie als een maatschappelijk probleem, dat niet zomaar is opgelost. ,,Als samenleving moeten we hierover het gesprek met elkaar aangaan.’’