Logo

Laat mensen floreren

Laat mensen floreren

26 oktober 2021

‘Laat mensen floreren.’ Dat is ons credo. Het sluit naadloos aan op het thema van het LVV Jaarcongres De vertrouwenspersoon: van rol naar professional. Een mooi gekozen thema, want we weten het als vertrouwenspersonen allemaal: ons werk is een vak. Wij zijn professionals. Wat mooi dat de LVV wederom een dag organiseert waarop de professionele vertrouwenspersoon centraal staat. Daar leveren wij graag een bijdrage aan!

Vroeger werd het werk van de vertrouwenspersoon gezien als een rol of taak, veelal toebedeeld aan degene in de organisatie waar men (nare) ervaringen 'vertrouwelijk' aan kwijt kon. De huidige vertrouwenspersoon is veel meer dan een luisterend oor. Er wordt meer van je gevraagd en meer van je verwacht. Organisaties ervaren in toenemende mate dat een vertrouwenspersoon een heel belangrijke bijdrage levert aan een sociaal veilige en integere (werk)omgeving.

Zelf kan ik ervan genieten als het respect en het vertrouwen tussen een klager of melder en een (last)veroorzaker weer hersteld is. Dat de verstandhouding misschien wel beter is dan voorheen. Het liefst natuurlijk door contact tussen klager en veroorzaker, eventueel met ondersteuning van de vertrouwenspersoon. Zo’n uitkomst geeft veel voldoening, maar tegelijkertijd is ons werk een vak met veel verantwoordelijkheid. Het is een vak die je beter kunt vervullen als de organisatie achter je staat. Als je je gesteund en gedragen voelt door de organisatie. En, niet onbelangrijk, als je jezelf als professional kunt en durft neer te zetten! Kortom, van rol naar professional.

Dat begint ook met vertrouwen in jezelf en (kunnen) vertrouwen op dat wat je in huis hebt. De vertrouwenspersoon zet de klager en de melder in hun kracht. Op wie kun jij terugvallen? Waar wij ons voor inzetten is vertrouwenspersonen optimaal te laten functioneren. Op diverse vlakken kun je bij ons terecht voor (bij)zaken die jouw professionaliteit ondersteunen, zodat jij bezig kunt zijn met daar waar jij goed in bent: het opvangen en begeleiden van mensen en het uitoefenen van je andere (kern)taken. Zo willen wij jou optimaal laten functioneren, zodat ook de klager of de melder weer optimaal kan functioneren. Van rol naar professional!

Graag ontmoeten wij je bij onze stand op het LVV Jaarcongres om je te laten ervaren wat wij je kunnen bieden. Het LIVP-team staat voor je klaar.

Meer informatie

Het Landelijk Instituut Vertrouwenspersonen is er voor de vertrouwenspersoon. Na de LVV-erkende opleiding ben je in staat om als vertrouwenspersoon aan de slag te gaan. Met onze bij- en nascholingen kun je je vakbekwaamheid en professionaliteit onderhouden en verder uitbouwen. Met onze ondersteunende diensten kun jij je op je kerntaken focussen. Onze intervisiebijeenkomsten resulteren in het vergroten van zelfkennis.

Meer informatie vind je op: www.livp.nl.

André Kreuze, directeur van het Landelijk Instituut Vertrouwenspersonen, hoofdsponsor van het LVV Jaarcongres ‘Van rol naar professional’.

opleiding-vertrouwenspersoon-integriteit-800x534.jpg.webp