Logo

Overmars vertrekt per direct bij Ajax wegens grensoverschrijdende berichten

Overmars vertrekt per direct bij Ajax wegens grensoverschrijdende berichten

7 februari 2022

Op de website van de club stelt Ajax als verklaring: "Het gedurende een langere periode versturen van grensov

Op de website van de club stelt Ajax als verklaring: "Het gedurende een langere periode versturen van grensoverschrijdende berichten aan meerdere vrouwelijke collega's ligt ten grondslag aan zijn besluit om te stoppen."

Het besluit volgt, zo meldt de Amsterdamse club, op gesprekken in de afgelopen dagen met de raad van commissarissen (RvC) en algemeen directeur Edwin van der Sar, met wie Overmars een twee-eenheid vormde bij de landskampioen.

Op de website van Ajax wordt Overmars zelf aan het woord gelaten. "Ik schaam me kapot. Vorige week werd ik geconfronteerd met meldingen over mijn gedrag. En hoe dit op anderen is overgekomen. Helaas realiseerde ik me niet goed dat ik hiermee grenzen heb overschreden, maar dat werd me deze dagen wel duidelijk. Daardoor voelde ik opeens een enorme druk."

"Ik bied mijn excuses aan", vervolgt de 48-jarige Gelderlander. "Zeker voor iemand in mijn positie is dit gedrag niet goed te praten, dat zie ik inmiddels ook in. Maar te laat. Ik zie geen andere optie dan te stoppen bij Ajax. Dit heeft ook grote impact op mijn privésituatie. Daarom verzoek ik iedereen mij en mijn gezin met rust te laten."

Na showbizz is nu voetbal aan de beurt
"We zullen nooit hebben gedacht dat MeToo het voetbal zou passeren, maar dit is een bijzonder bericht. Na alles wat er in de showbizz is gebeurd, is nu het voetbal aan de beurt", zegt NOS-commentator Arno Vermeulen. "Dit is pijnlijk, zeker voor de mensen die er bij Ajax last van hebben gehad. Het is de enige juiste beslissing dat Ajax en Overmars nu uit elkaar gaan."

Europese top

Voormalig topvoetballer Overmars, die in 1995 de Champions League won met Ajax, is sinds de zomer van 2012 directeur voetbalzaken bij Ajax. Sinds 1 februari 2013 vervult hij deze functie als statutair bestuurder.

Tijdens zijn bewind bereikte Ajax de finale van de Europa League en de halve finales van de Champions League.

Onder hem werd het salarisplafond losgelaten en wist de club met gerichte versterkingen als Dusan Tadic, Daley Blind en Sébastien Haller weer aansluiting te vinden bij de Europese top. Spelers als Frenkie de Jong, Matthijs de Ligt, Hakim Ziyech en Donny van de Beek wist hij voor recordbedragen te verkopen, waardoor hij de club achterlaat met een grote financiële buffer.

In december werd Overmars herbenoemd voor een nieuwe termijn, tot en met 30 juni 2026.

"Marc is waarschijnlijk de beste voetbaldirecteur die Ajax gehad heeft", verklaart Leen Meijaard namens de raad van commissarissen op de clubwebsite. "We hebben niet voor niks zijn contract opgewaardeerd en verlengd. Maar hij heeft helaas echt grenzen overschreden, dus verdergaan als directeur was geen optie, dat zag hij zelf ook in."

"Het is bijzonder pijnlijk voor iedereen. Ik wil de wens uitspreken dat alle betrokkenen de rust en privacy gegund wordt om dit te verwerken."

Veilig werkklimaat

Van der Sar sloot zich bij die woorden aan. "Ik voel me vanuit mijn rol ook verantwoordelijk om de collega's te helpen. Een veilig werkklimaat is heel belangrijk, voor iedereen bij Ajax. We gaan daar de komende tijd nóg meer aandacht aan besteden."

"Marc en ik spelen sinds het begin van de jaren negentig samen, eerst bij Ajax en toen bij Oranje en we zijn nu alweer bijna tien jaar collega's in de directie van Ajax. Dat stopt nu heel abrupt. We zijn hier bezig met iets heel moois, dus voor iedereen die Ajax een warm hart toedraagt zal dit nieuws ook een klap zijn. Maar onze ambities blijven overeind."

www.lvvv (10).nl_

Wilt u lid worden?

Het lidmaatschap staat open voor personen die als vertrouwenspersoon in of voor een arbeidsorganisatie werken. Dit lidmaatschap betreft een persoonlijk lidmaatschap. Uw organisatie is dus geen lid van de LVV, u bent zelf lid. Aanmelden en opzeggen is daarmee ook uw eigen verantwoordelijkheid.

Meer informatie