Logo

Bespreek wat het gedrag van een ander met je doet

Bespreek wat het gedrag van een ander met je doet

17 februari 2022

Sinds de onthullingen van BOOS over seksueel wangedrag bij The Voice klinkt de term ‘grensoverschrijdend gedrag’ steeds weer.

Sinds de onthullingen van BOOS over seksueel wangedrag bij The Voice klinkt de term ‘grensoverschrijdend gedrag’ steeds weer.
Inge te Brake, voorzitter LVV, legt uit wat deze term betekent.

Wat is de definitie van ‘grensoverschrijdend gedrag’?
‘Veel mensen associëren grensoverschrijdend gedrag met seksuele intimidatie. Maar grensoverschrijdend gedrag is een veel ruimer begrip, een containerbegrip. Dat gaat ook over pesten, discriminatie, racisme en intimidatie. Kort gezegd: dat wat iemand ervaart als grensoverschrijdend. Wat voor de één grensoverschrijdend is, ervaart een ander als een grap.’

Maar als er zo veel onder de noemer ‘grensoverschrijdend gedrag’ valt, is het begrip dan wel bruikbaar? ‘Enerzijds is het fijn dat het een ruim begrip is. Het geeft ruimte aan mensen om ongewenst gedrag te benoemen als zijnde grensoverschrijdend. Aan de andere kant ontstaat er ook vervuiling van de term. Ik pleit er daarom voor om niet te spreken over ‘seksueel grensoverschrijdend gedrag’ maar seksuele intimidatie. Laten we het beestje bij de naam noemen.’

Lees hier het hele interview, dat is geplubliceerd in het Nederlands Dagblad d.d. 14-02-2022 

www.lvvv (5).nl_

Wilt u lid worden?

Het lidmaatschap staat open voor personen die als vertrouwenspersoon in of voor een arbeidsorganisatie werken. Dit lidmaatschap betreft een persoonlijk lidmaatschap. Uw organisatie is dus geen lid van de LVV, u bent zelf lid. Aanmelden en opzeggen is daarmee ook uw eigen verantwoordelijkheid.

Meer informatie