Logo

Politieman ontslagen nadat hij tong in oor van collega stak

Politieman ontslagen nadat hij tong in oor van collega stak

1 april 2022

Een politieman is zijn baan kwijt geraakt omdat hij zijn tong in het oor van een vrouwelijke collega zou hebben gestoken. De man ontkent, maar zijn werkgever en rechters achten het voorval bewezen.

Een politieman is zijn baan kwijt geraakt omdat hij zijn tong in het oor van een vrouwelijke collega zou hebben gestoken. De man ontkent, maar zijn werkgever en rechters achten het voorval bewezen.

Dat blijkt uit een gisteren openbaar geworden uitspraak van de Centrale Raad van Beroep.

Seksuele intimidatie

De man werkte sinds 1991 bij de politie, en werd in 2007 al eens overgeplaatst naar een andere functie omdat hij 'te weinig scheiding aanbracht tussen zijn werk als politieambtenaar en zijn privébemoeienissen met vrouwelijke kennissen'. In 2012 kreeg hij voorwaardelijk disciplinair ontslag opgelegd met een proeftijd van drie jaar omdat hij zich seksueel intimiderend tegen een collega zou hebben gedragen.

Tong in oor

In oktober 2017 deed een collega aangifte tegen de politieman, omdat hij zijn tong in haar oor zou hebben gestoken toen zijn samen in een auto zaten te wachten. Tijdens het strafrechtelijk onderzoek bleek dat haar vriendin een opname had gemaakt van een telefoongesprek tussen de politieman en zijn vrouwelijke collega. Daarin had zij gevraagd of hij het normaal vond dat hij zijn tong in haar oor had gestoken. Daarop ontkende de man dat niet, maar bagatelliseerde hij het voorval en zei dat hij 'gewoon aan het dollen' was. "Ik was met je aan het joken, weet je."

Ontkenning

Tijdens het onderzoek ontkende de politieman het tong-incident. Volgens hem was hij door de beschuldiging overvallen, en reageerde hij met zijn opmerkingen op iets anders. Volgens de officier van justitie kwam tijdens het onderzoek echter vast te staan dat de man wel degelijk zijn tong in het oor van zijn collega stak, waarmee hij zich schuldig had gemaakt aan 'feitelijke aanranding van de eerbaarheid'.

Disciplinair ontslag

Omdat de voorkeur werd gegeven aan een andere afdoening van de zaak, werd de man niet vervolgd. Wel werd hij door de korpschef disciplinair ontslagen, wegens aanranding en niet spreken van de waarheid. 

In 2012 kreeg hij voorwaardelijk disciplinair ontslag opgelegd met een proeftijd van drie jaar omdat hij zich seksueel intimiderend tegen een collega zou hebben gedragen. Toen zijn bezwaar tegen het ontslag werd afgewezen, stapte de politieman naar de rechter. Hoewel de man ook daar bleef ontkennen, oordeelde de rechtbank Amsterdam in maart vorig jaar dat er voldoende bewijs was dat het voorval had plaatsgevonden.

Hoger beroep verloren

Daarop ging de politieman in hoger beroep. Daarin stelde hij onder meer dat het onderzoek van de korpschef onzorgvuldig was, en dat hij daarbij en bij de zaak in 2012 niet goed voor zijn belangen had kunnen opkomen. Volgens hem zou hij door het gebruik van zware medicijnen moeite hebben om zich uit te drukken.

Uit de gisteren openbaar geworden uitspraak van de Centrale Raad van Beroep blijkt nu dat de politieambtenaar het hoger beroep eveneens heeft verloren. Ook de hoogste bestuursrechter vindt het aannemelijk dat de politieman zijn tong in haar oor stak, en dat ontslag daarvoor niet een te zware straf is. Ook kan de man fluiten naar de door hem verzochte schadevergoeding.

Bron: RTLNieuws, 29 maart 2022

politie.jpg.webp