Logo

Karin Swets laat zich in twee dagen certificeren: een record!

Karin Swets laat zich in twee dagen certificeren: een record!

18 augustus 2022

Wie een door de LVV geaccrediteerde opleiding tot vertrouwenspersoon heeft voltooid kan zich laten certificeren als LVV gecertificeerd vertrouwenspersoon bij een onafhankelijke certificatie instelling (CRP). Met deze certificering kunnen vertrouwenspersonen aantonen dat zij aan de gestelde beroepseisen voldoen. Tevens worden LVV gecertificeerde vertrouwenspersonen opgenomen in het beroepsregister

Karin Swets

Karin Swets, strategisch adviseur bij de overheid, zag de meerwaarde van certificering en heeft in twee dagen de certificeringsprocedure bij CRP doorlopen. En dat is een record! We zijn er erg benieuwd naar hoe ze dat zo snel voor elkaar kreeg en welke tips ze heeft voor haar collega-vertrouwenspersonen. We vroegen het haar!

Van harte gefeliciteerd met het behalen van het certificaat LVV gecertificeerd vertrouwenspersoon! Wat is de reden dat u zich heeft gecertificeerd?
Vanuit mijn werkgever word je gedegen voorbereid om de rol van Vertrouwenspersoon op je te nemen door deelname aan een opleiding die met goed gevolg afgerond dient te worden, Daarnaast bieden intervisies, een buddy-systeem, een handboek en centrale themadagen (2 per jaar) een stevig fundament aan de uitoefening van de rol als VP. Een landelijk certificaat geeft mij enerzijds de stimulans mezelf blijvend verder te ontwikkelen, anderzijds wil ik op deze manier tonen aan mijn werkgever en collega’s dat ik de VP-rol uitermate serieus neem en bereid ben hierin te investeren.

U heeft uw certificering binnen twee dagen weten te realiseren. Dat is bij CRP een absoluut record! En vooral een stimulans voor vertrouwenspersonen die misschien wel aanhikken tegen de certificeringsprocedure. Heeft u tips voor hen hoe u dit zo snel heeft gedaan?
Eigenlijk was dit traject wel het makkelijkst van alles, hahahah! Ik heb gewoon een stappenplan gevolgd:

  • Via de opleidingsinstantie kreeg ik bij mijn bevestiging van slagen meteen een link meegestuurd naar CRP waar ik me kon aanmelden om me landelijk te laten certificeren als VP.
  • Besloten dat certificering voor mij een meerwaarde is en daarom het jaarlijks bedrag van 41 euro (= exclusief de kosten van de twee aan te vragen gemeentelijke documenten) te zien als een investering in mezelf.
  • Daarna heb ik een Uittreksel uit het BRP (Basisregistratie Personen) en een VOG-verklaring bij mijn gemeente aangevraagd. Dit proces nam bij mij wel enkele weken in beslag.
  • Eenmaal in het bezit van deze documenten, heb ik het proces op de site van het CRP gewoon gevolgd. Dit komt neer op een aanmelding op het hiervoor bestemde formulier en daarna alle opeenvolgende stappen uitvoeren. Ik zou bijna willen zeggen: een kind kan de was doen. Omdat ik bijna per omgaande terugkoppeling kreeg van het CRP, kon ik de opeenvolgende stappen ook daadwerkelijk snel achter elkaar uitvoeren.

Welke stappen gaat u (alvast) zetten voor uw hercertificering over vier jaar?
Hoewel mijn werkgever meer dan voldoende ruimte biedt om aan de eisen van hercertificering te voldoen, lijkt het me ook zeer leerzaam om een paar keer externe intervisie bijeenkomsten bij te wonen. Ik ga deze mogelijkheden voor mezelf in ieder geval verkennen.

Wat heeft u doen besluiten vertrouwenspersoon te worden?
Toen ik ruim twee jaar in dienst was bij het bedrijfsonderdeel waar ik nu werk, kwam de rol van VP vrij. Ik heb mijn belangstelling getoond omdat ik een veilige werkomgeving belangrijk vind. Na een inspirerend sollicitatiegesprek ben ik aangesteld in deze rol. Een bijzondere ervaring was dat gedurende mijn opleidingstraject de BOOS-reportage over ongewenste omgangsvormen werd uitgezonden. Ineens stond de rol van VP bij veel Nederlanders op het netvlies.  

 

Wilt u zich ook laten (her)certificeren?

Hebben de tips van Karin u een laatste zetje in de rug gegeven en wilt u zich ook certificeren? Alle informatie over wat u daarvoor moet doen vindt u op de speciale LVV-pagina’s van CRP