Logo

KNVB moet van commissie-Mijnals meer doen tegen racisme: 'Regels zijn er al'

KNVB moet van commissie-Mijnals meer doen tegen racisme: 'Regels zijn er al'

12 september 2022

De commissie-Mijnals, die zich bezighoudt met racisme, discriminatie en inclusiviteit in het voetbal, vindt dat de KNVB harder moet optreden tegen racisme. "Op papier zijn de dingen gewoon heel goed geregeld, maar als er iets gebeurt, hoort niemand wat", zegt voorzitter Humberto Tan in gesprek met NU.nl.

Na de apengeluiden die een kleine twee weken geleden te horen waren tijdens FC Utrecht-Ajax (0-2) heeft de commissie-Mijnals de KNVB een advies gegeven.

Tan, de voorzitter van de commissie, zegt in gesprek met NU.nl dat dit advies bestaat uit betere handhaving tijdens wedstrijden en het controleren van wat de clubs daadwerkelijk doen om dit wangedrag te voorkomen.

"Op papier zijn de dingen gewoon heel goed geregeld", benadrukt Tan, die zegt dat er moet worden gekeken naar wat er wel en niet gedaan wordt bij de uitvoering van het aanvalsplan tegen racisme en discriminatie. "De KNVB moet het stappenplan nakomen. Oftewel: consequenties voor licenties."

'Hoeven geen nieuwe regels te verzinnen'

In het stappenplan staat onder meer dat clubs die zich onvoldoende hebben ingespannen om discriminatie te bestrijden te maken kunnen krijgen met puntenaftrek. "We hoeven geen nieuwe regels te verzinnen, die zijn er al. We moeten ze alleen wel nakomen met z'n allen", zegt Tan.

FC Utrecht, dat zondag thuis tegen NEC speelt, heeft in de afgelopen week een stadionverbod opgelegd aan de vier supporters die zich tijdens de thuiswedstrijd tegen Ajax schuldig hadden gemaakt aan racistische uitingen.

Daarnaast zijn meerdere supporters gearresteerd vanwege het plegen van strafbare feiten in het stadion. "Het is een opsomming waarvoor wij ons enorm schamen", zegt algemeen directeur Thijs van Es in een verklaring.

Lees verder

Bron: NL.nl, d.d. 9 september 2022

Voetbal.jpg