Logo

Rabin Baldewsingh presenteert plannen tegen racisme en discriminatie

Rabin Baldewsingh presenteert plannen tegen racisme en discriminatie

22 september 2022

Sinds Baldewsingh is aangesteld als Nationaal Coördinator tegen Discriminatie en Racisme (NCDR), is hij druk bezig geweest met het opstellen van het Nationaal Rapport. Want als Rabin wordt gevraagd hoe het nu zit met de aanpak van racisme in het land, antwoordt hij; 'Niet best.


Wat we zien is dat discriminatie in ons land toeneemt. Al voor het vierde jaar is door discriminatiebureaus aangetoond dat het aantal meldingen behoorlijk naar boven gaat en dat baat mij zorgen.' Niet alle punten op het rapport hebben het gehaald, maar een paar wel. Zo moet de Nederlandse overheid excuses aanbieden voor het slavernijverleden. Ook moet de Rotterdamwet worden herzien. Daar staat in dat bijvoorbeeld bij de politie en boa's mensen met een hoofddoek op mogen werken.

Naast die punten wil de NCDR ook dat Keti Koti, de jaarlijkse herdenking van de afschaffing van het slavernij, een nationale feestdag wordt en dat eens in de vijf jaar 1 juli een vrije dag zou moeten zijn. Ook kunnen nabestaanden van tot slaaf-gemaakte straks kosteloos hun achternaam veranderen. Ook gaat er een groot onderzoek plaatsvinden naar moslimdiscriminatie. 'Als het gaat om de meldingen die binnenkomen bij de politie dat het merendeel van de klachten te maken heeft met discriminatie tegen moslims. Als je kijkt naar discriminatie op grond van geloof, dan is het zo dat zelfs 80% van de meldingen betrekking heeft op islamitische Nederlanders.'

Baldewsingh is trots op de plannen. 'De reden dat ik trots ben is omdat de aanpak van racisme vanuit de overheid momenteel onder vijf ministeries valt. Heel veel mensen zijn er mee bezig en ze doen maar wat, er is nooit samenhang geweest. Nu gaan er in gecoördineerde vorm versterkingen plaatsvinden volgend jaar om te komen tot het wegwerken van racisme en discriminatie.'

Discriminatie.png