Logo

Helft advocaten kwam afgelopen jaar in aanraking met agressie

Helft advocaten kwam afgelopen jaar in aanraking met agressie

23 september 2022

De helft van de advocaten in Nederland kreeg in de afgelopen twaalf maanden te maken met agressie. Voor vier op de tien advocaten ging het zelfs om meerdere incidenten.

In opdracht van de Nederlandse orde van advocaten (NOvA) deed I&O Research onderzoek naar vormen van agressie bij advocaten. Het ging hierbij om druk, dreiging, intimidatie en overig agressief gedrag. Ook werd onderzocht in hoeverre advocaten op de hoogte zijn van bestaande maatregelen en voorzieningen.

De belangrijkste uitkomst van het onderzoek is dat de helft van de Nederlandse advocaten het afgelopen jaar agressie meemaakte. Vier op de tien maakte zelfs meerdere incidenten mee. In de meeste gevallen ging het om verbale agressie (41%), maar ook intimidatie (34%), bedreiging (18%) en fysieke agressie (4%) komt voor.

Voorzichter in hun uitingen

De ervaringen hebben voor veel advocaten invloed op de manier waarop zij hun werk ervaren en uitoefenen. Zo worden ze voorzichtiger in hun uitingen en het aannemen van cliënten. Ook houden ze continu rekening met eventuele agressie, wat het werkplezier belemmert. 21 procent gaf aan soms overwegen te stoppen.

Advocaten die werken in het insolventie-, straf-, letselschade- en personen- en familierecht hebben de grootste kans om in aanraking te komen met geweld. In vijftig procent van de incidenten komt de agressie van de (voormalige of huidige) cliënt.

BTO-vertrouwenspersoon

Naar aanleiding van de uitkomsten van het onderzoek heeft de NOvA besloten een BTO-vertrouwenspersoon aan te stellen. Advocaten die agressie ervaren hebben en niet weten wat ze met het incident moeten doen, kunnen naar deze vertrouwenspersoon. Ook kijkt de NOvA naar de mogelijkheden om weerbaarheid nadrukkelijker naar voren te laten komen in de beroepsopleiding.

Alle 18.000 advocaten in Nederland werden in mei 2022 benaderd door de NOvA met de vraag of ze mee wilden werken aan het onderzoek door middel van een enquête. 1.099 hiervan vulde de enquête in.

Bron: Advocatie.nl, 21 september 2022

Advocaat.png