Logo

Bespreking wetsvoorstel verplichtstelling vertrouwenspersoon

Bespreking wetsvoorstel verplichtstelling vertrouwenspersoon

8 maart 2023

Vandaag, 8 maart, wordt het wetsvoorstel 'verplichtstelling vertrouwenspersoon voor bedrijven' besproken in de Tweede Kamer. Er zijn regeringspartijen met echter nog wat bedenkingen. Mariëtte Hamer hoopt dat de wet vandaag alsnog op een meerderheid kan rekenen.

Elk bedrijf moet verplicht een vertrouwenspersoon regelen. Dat vindt Mariëtte Hamer, regeringscommissaris seksueel grensoverschrijdend gedrag. Op 9 februari 2023 is hier in de Tweede Kamer over gesproken en op 8 maart krijgt dit een vervolg. 

In de Kamer hebben onder meer de regeringspartijen VVD en CDA nog hun bedenkingen tegen het verplichten van een vertrouwenspersoon. Het CDA zegt vooralsnog tegen het wetsvoorstel van GroenLinks te gaan stemmen, als er geen uitzondering wordt gemaakt voor kleine bedrijven. Ook de VVD wil een uitzondering voor kleine bedrijven. Komt zo'n uitzondering in de wet, dan zal de VVD opnieuw een afweging maken. Ook vinden partijen het extra werk en geld voor kleine bedrijven een probleem. GroenLinks is juist tegen een uitzondering voor kleine bedrijven. Juist bij die organisaties is het lastiger om problemen bespreekbaar te maken als er iets mis is, aldus GroenLinks.

Bron en meer informatie zie bericht NOS: https://lnkd.in/eC-Ngkch)

Standpunt LVV

De LVV is voorstander van deze wet, maar pleit daarbij wel voor inzet van deskundige vertrouwenspersonen. Inge te Brake, voorzitter LVV: "Het wetsvoorstel is een hele goede ontwikkeling, maar wel één die aandacht vraagt waar het gaat om het borgen van kwaliteit, deskundigheid en onafhankelijkheid."
Meer informatie: https://lnkd.in/ewrxd3ag

Aanvullende info na bespreking Tweede Kamer 8 maart
De openstaande vragen zijn gisteravond beantwoord*. Desondanks heeft de Tweede Kamer aangegeven meer voorbereidingstijd nodig te hebben voor besluitvorming. Nog even geduld hebben dus! We blijven het debat volgen en houden jullie op de hoogte