Logo

Sociale veiligheid in Kamer niet op orde, vooral grensoverschrijdend gedrag door Kamerleden

Sociale veiligheid in Kamer niet op orde, vooral grensoverschrijdend gedrag door Kamerleden

17 april 2023

De sociale veiligheid van Kamerambtenaren, fractiemedewerkers en Kamerleden is niet goed op orde. Hoewel grensoverschrijdend gedrag naar andere Kamerbewoners binnen alle gelederen van de Tweede Kamer voorkomen, maken vooral leidinggevenden en Kamerleden zich hier schuldig aan.

Dat concludeert de Universiteit Utrecht in het maandagmiddag gepubliceerd rapport Kracht zonder Tegenkracht over grensoverschrijdend gedrag in het Tweede Kamergebouw.

De meeste deelnemers aan het onderzoek voelen zich in algemene zin veilig. Toch ervaart een deel van hen weinig ruimte om fouten te maken en die met elkaar te bespreken, luidt een van de conclusies. "Het creëert daardoor een gesloten binnenwereld waarop zowel van buitenaf als van binnenuit veel druk staat", staat er in het onderzoek.

Grensoverschrijdend gedrag komt voor in vormen als kleinerende opmerkingen en pestgedrag tot discriminatie, intimidatie en seksueel grensoverschrijdend gedrag.

"De ervaringen van deelnemers die zulk gedrag ervaarden, laten zien dat de omgang met signalen en meldingen zeer sterk uiteenloopt en nog geregeld tekortschiet."

Meerdere voorbeelden van grensoverschrijdend gedrag

Na meerdere gevallen en onderzoeken van grensoverschrijdend gedrag van Tweede Kamerleden, heeft Kamervoorzitter Vera Bergkamp begin 2022 besloten een "breed onafhankelijk onderzoek" in te stellen naar de sociale veiligheid onder Kamerleden, fractiemedewerkers en Kamerambtenaren.

Het is geen onderzoek naar specifieke personen of gevallen.

De Tweede Kamer worstelt al jaren hoe om te gaan met gevallen van grensoverschrijdend gedrag binnen het Tweede Kamergebouw.

PVV'er Dion Graus raakte twee jaar geleden in opspraak toen NRC op basis van opnames en documenten schreef dat hij zijn toenmalige vrouw meerdere jaren heeft aangezet tot seks met zijn particuliere beveiligers. Partijleider Geert Wilders deed het verhaal af als onzin en ondernam geen verdere stappen richting Graus.

Recenter vertrok oud-Kamervoorzitter Khadija Arib (PvdA) na 24 jaar uit de Kamer nadat zij werd beschuldigd van "machtsmisbruik" en een "schrikbewind". Arib ontkende de beschuldigingen en sprak op haar beurt weer van "dolkstoten" en "aanvallen op mijn waardigheid".

Vooral de procedures rond de klachtenafhandeling van Arib riepen veel vragen op.

Ook oud-PvdA-Kamerlid Gijs van Dijk kwam in het nieuws vanwege vermeend grensoverschrijdend gedrag. Van Dijk gaf naar aanleiding van de berichten zelf zijn Kamerzetel op, nog voordat er een onderzoek was ingesteld en afgerond. Dat onderzoek kwam er uiteindelijk, maar bleek niet helemaal te kloppen, concludeerde de interne beroepscommissie van de PvdA zelf.

Bron: NU.nl, 17 april 2023

shutterstock_289513547 tweede kamer.jpg