Logo

"Loyaliteit is goed, té veel wordt een probleem”

"Loyaliteit is goed, té veel wordt een probleem”

25 april 2023
Waarom grensoverschrijdend gedrag en andere misstanden op het werk zo vaak voorkomen. Eerlijk zeggen: zou jij het melden als er iets niet in de haak is in jouw organisatie? Wie aan de bel trekt bij een misstand, doet dat niet zonder risico. Klokkenluiders worden vaak bestempeld als verraders, zien promotiekansen in rook opgaan, verliezen hun baan of raken zelfs in een rechtszaak verwikkeld. Een interview met Kim Loyens, bestuurs- en organisatiewetenschapper van de Universiteit Utrecht.

Loyens promoveerde op ethische besluitvorming bij de Belgische politie en Arbeidsinspectie. “Als collega’s de fout ingaan - wat doe je dan? Spreek je die persoon daarop aan? Ga je het melden? Die vragen hebben me altijd geïntrigeerd. De politie is een unieke organisatie met veel loyaliteit onder collega’s. Dat moet ook wel want je hebt elkaar nodig, je moet op elkaar kunnen rekenen. Maar die loyaliteit zorgt er ook voor dat mensen eerder zwijgen als er iets niet goed gaat. En ik was benieuwd of dat ook speelt bij de Arbeidsinspectie.”

Tobbende man.png

Wilt u lid worden?

Het lidmaatschap staat open voor personen die als vertrouwenspersoon in of voor een arbeidsorganisatie werken. Dit lidmaatschap betreft een persoonlijk lidmaatschap. Uw organisatie is dus geen lid van de LVV, u bent zelf lid. Aanmelden en opzeggen is daarmee ook uw eigen verantwoordelijkheid.

Meer informatie