Logo

LVV congres 2023 een groot succes

LVV congres 2023 een groot succes

12 juni 2023

Met meer dan vijfhonderd deelnemers en een heel goed inhoudelijk programma, heeft het congres van de Landelijke Vereniging van Vertrouwenspersonen weer veel mensen geïnspireerd op het gebied van vertrouwenswerk en wat daarbij komt kijken. Het thema ‘Integriteit’ (Doen wat je zegt. Zeggen wat je doet) werd van verschillende kanten belicht.

Dagvoorzitter Antoine Peeters opende het programma samen met Inge te Brake, voorzitter LVV. Zij stelden het publiek een aantal vragen over verschillende onderwerpen met betrekking tot de LVV. Inge vertelde dat de LVV bij wil dragen aan de Handreiking van Regeringscommissaris seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld Mariëtte Hamer. Daarin wil zij organisaties helpen bij het opvolgen van meldingen van seksueel grensoverschrijdend gedrag omdat onderzoek heel vaak niet de oplossing is en er een praktische benadering nodig is. Ook vertelde Inge te Brake dat de LVV in 2024 haar 25-jarig lustrum viert. Kwaliteit in combinatie met de grote ledengroei blijft een groot aandachtspunt van dé beroepsvereniging van vertrouwenspersonen in Nederland.

Deelnemers waren onder de indruk van de presentatie van dr. Edgar Karssing, hoogleraar Filosofie, Beroepsethiek en Integriteitsmanagement aan Nyenrode Business Universiteit. Hij sprak over integriteit in de beroepspraktijk en gaf veel voorbeelden, zoals het voeden van ‘een goede en een slechte wolf’ en de overheid die niet ‘een beetje integer’ kan zijn.

Op de locatie was het tijdens de lunch heerlijk vertoeven op het terras, waarna de deelnemers naar de door hen van tevoren gekozen workshops gingen.

Gedurende de dag konden de deelnemers verschillende stands bezoeken om zich te laten informeren over nieuwe ontwikkelingen op het gebied van onder andere apps en het aanbod van opleidingen. De ‘nieuwe’ ledenraad, die zich dit jaar voor het eerst presenteerde, had een prominente plek naast de ingang.

Zo’n dag kun je alleen maar afsluiten met een geweldige show. Mind-illusionist Jochem Nooyen had het over integer handelen. Over het lekken van geheimen en hoe we allemaal gevoelige informatie prijsgeven over onszelf en onze omgeving. Soms bewust, maar vaker onbewust. Een aantal mensen uit het publiek kregen op het podium de ‘Pet van Ted’ op en aan hen werd een aantal situaties voorgelegd. Met interactieve experimenten liet Jochem deelnemers ervaren dat integriteitsissues altijd klein beginnen en dat simpelweg menselijkheid vaak de grote boosdoener is. De show zat vol verhalen met humor en indrukwekkende illusie acts.

De evaluatie die de deelnemers naderhand ingevuld hebben laat zien dat het weer een gedenkwaardige dag was en dat de LVV voor het volgende congres een flinke uitdaging heeft om dit jaar te evenaren.

KLIK HIER voor en foto-impressie van het LVV Jaarcongres 2023.

QRO09753.jpg