Logo

Meer bewustwording zorgverleners grensoverschrijdend gedrag

Meer bewustwording zorgverleners grensoverschrijdend gedrag

22 juni 2023

In de ggz en forensische zorg is meer bewustwording en preventie nodig van seksueel grensoverschrijdend gedrag door zorgverleners. Dit stelt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) na publicatie van hun factsheet betreffende de meldingen seksueel grensoverschrijdend gedrag in de ggz en de forensische zorg in 2022.

De Inspectie ontvangt al jaren veel meldingen over seksueel grensoverschrijdend gedrag door zorgverleners richting cliënten in de geestelijke gezondheidszorg (ggz) en de forensische zorg (fz). De inspectie analyseerde de meldingen seksueel grensoverschrijdend gedrag door zorgverleners die zij in 2022 heeft ontvangen vanuit de ggz en fz (ambulant en klinisch, beveiligingsniveaus 1 t/m 4). De meldingen gaan niet alleen over zorgverleners. Ze kunnen ook gaan over iemand die in dienst is van, of in opdracht werkt voor een zorgaanbieder.

In de publicatie van 14 juni 2023 genaamd: factsheet seksueel grensoverschrijdend gedrag door zorgverleners staan de belangrijkste conclusies na de analyse van meldingen. Ook is er meer informatie te vinden over wat zorgaanbieders kunnen doen én welke risicofactoren de inspectie ziet. 

Meer lezen ga naar de website van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ)

Bron: Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ)