Logo

Agent maakt racistische opmerkingen in privétijd, politie wil hem ontslaan

Agent maakt racistische opmerkingen in privétijd, politie wil hem ontslaan

20 juli 2023

Een van de zes politieagenten die eind maart werden geschorst vanwege discriminerende uitlatingen wordt als het aan de politie ligt ontslagen. Drie anderen krijgen lichtere straffen. De straffen worden pas definitief na een advies van een commissie.

De politieagenten werden geschorst nadat ze zich vanuit een auto "zeer ongepast" hadden uitgelaten over mensen van kleur in Parijs, meldde de politie eerder. De uitlatingen werden vastgelegd op beeld. De video ging rond op sociale media.

De agenten waren in hun privétijd naar een wedstrijd van het Nederlands elftal geweest. Een van de inzittenden riep meerdere keren dat er maar "één blanke" op straat te zien was. Een ander zei: "Er staat er weer eentje met een bomgordel hier."

Ook vroeg een medewerker aan de rest of ze "meer of minder" wilden, waarop "minder, minder, minder" werd geantwoord. Dat is een verwijzing naar de omstreden uitspraak van PVV-leider Geert Wilders over Marokkanen in 2014.

Twee agenten zouden hebben gediscrimineerd

Uit onderzoek van de politie blijkt nu dat twee van de agenten "kwetsende en discriminatoire uitlatingen deden", meldt de politie woensdag. Een van hen krijgt dus onvoorwaardelijk ontslag, mede vanwege eerder plichtsverzuim.

De andere agent wordt voorwaardelijk ontslagen als het aan de politie ligt. "Zie het als een laatste waarschuwing", zegt een woordvoerder tegen NU.nl. Ook wordt de medewerker overgeplaatst en moet hij externe werkzaamheden op het gebied van diversiteit en inclusie uitvoeren.

Twee andere agenten krijgen een schriftelijke berisping. Zij lieten zich volgens de politie niet discriminerend uit, maar ondernamen ook geen actie tegen hun collega's die dat wel deden. Bovendien zouden hun uitlatingen aanleiding hebben gegeven tot grensoverschrijdende uitspraken van hun collega's.

De overige twee medewerkers krijgen een officiële waarschuwing.

Straffen op dit moment nog een voornemen van politie

De straffen zijn bepaald op basis van het onderzoek, feedback van externe deskundigen, een juridische toets bij het OM en gesprekken met andere belanghebbenden. Maar zowel het onvoorwaardelijke ontslag als het voorwaardelijke ontslag wordt pas officieel na advies van een speciale commissie.

"Gezien het tijdsverloop en de forse impact die deze casus heeft gehad, zowel binnen als buiten de politie, is er echter voor gekozen nu al wel over deze twee voorgenomen straffen te communiceren", schrijft de politie.

"Het totale filmpje met de toon en de context heeft veel impact gehad", zegt politiechef Janny Knol. "Een deel van de medewerkers heeft zich laatdunkend uitgelaten over andere mensen. Dit past niet bij de verbindende politie die wij willen zijn. Zij hebben er in meer of mindere mate aan bijgedragen dat het vertrouwen in de politie is beschadigd."

Bron: Nu.nl, 19 juli 2023

Politieauto.jpg