Logo

Integriteitsonderzoeken onder de loep bij Radio 1 'Dit is de Dag' met Inge te Brake

Integriteitsonderzoeken onder de loep bij Radio 1 'Dit is de Dag' met Inge te Brake

14 augustus 2023

Integriteitsonderzoek rammelt structureel en dat werkt in het nadeel van de beklaagde, zegt hoogleraar bestuurskunde Michiel de Vries in een artikel van Ariejan Korteweg in de Volkskrant van 4 augustus jl. ‘Alle onderzoeksbureaus schrijven toe naar het belang van de opdrachtgever.”

Naar aanleiding van dit artikel gingen LVV-voorzitter Inge te Brake en Michiel de Vries deze week in de Radio 1 uitzending ‘Dit is de Dag’ in gesprek met presentator Jan Willem Wesselink.

Wat de opdrachtgever wil horen

De Vries is kritisch op integriteitsonderzoeken: de beklaagde wordt niet gehoord en er wordt gemanipuleerd met gegevens. Het onderzoeksbureau komt met dat wat de opdrachtgever wil horen. Het is volgens hem voor het onderzoeksbureau gewoon een goed verdienmodel.

Te Brake, die zich vooral bezighoudt met klachten- en signalenonderzoek heel specifiek over ongewenste omgangsvormen, geeft in tegenstelling tot wat de Vries zegt aan dat het de klachtonderzoekers niet uitmaakt wat de opdrachtgever wil horen. Deze krijgt te horen wat de klachtonderzoekers tegenkomen. En daarbij wordt niet alleen de klager maar ook de beklaagde gehoord en wordt dieper onderzoek in de organisatie gedaan naar zaken die spelen.

Vorm geven aan goed en gekwalificeerd onderzoek

Toch is te Brake blij dat door het onderzoek van De Vries helder wordt dat er op heel veel plekken heel slecht onderzoek wordt gedaan. Dat is ook wat zij terughoort van de LVV-leden, zeker sinds het afgelopen anderhalf jaar. Dat er een enorme wildgroei is en dat iedereen maar kan zeggen “ik mag onderzoek doen”, en het dan gebeurt op een manier zoals de Vries omschrijft.

Samen met Mariëtte Hamer, regeringscommissaris seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld, heeft de LVV daarom de handen ineen geslagen om te onderzoeken hoe vorm kan worden gegeven aan goed en gekwalificeerd onderzoek, met niet alleen expertise op het doel, maar ook op de thema’s. Want het moet echt anders, aldus te Brake. “Er zijn zoveel slachtoffers bij onderzoek: niet alleen degene waar de klacht tegen loopt, maar ook de omgeving, de collega’s, het thuisfront etc.”

Niet altijd overgaan tot onderzoek

Te Brake vindt trouwens dat er te snel naar het middel onderzoek wordt gegrepen en pleit ervoor om onderzoeken zoveel mogelijk achterwege te laten. In haar praktijk heeft ze van 17 onderzoeksaanvragen er uiteindelijk maar 4 uitgevoerd. De rest heeft zij anders opgelost. Bijvoorbeeld simpelweg door een gesprek te starten tussen de personen waarbij het conflict speelt. En door leidinggevenden gebruik te laten maken van een escalatiemodel, waarin je kunt zien wat je allemaal nog kunt doen voordat je een onderzoeksbureau inschakelt. Ook mediation kan een oplossing zijn.

Onderzoekscommissie moet onderzoeken beoordelen

De Vries vindt dat er wel degelijk onderzoek moet plaatsvinden, maar dat dit deugdelijk en valide onderzoek moet zijn dat op een betrouwbare manier vaststelt wat vastgesteld moet worden. Hij pleit daarom voor een onderzoekscommissie die onderzoeken naar integriteit en grensoverschrijdend gedrag beoordeelt.

Te Brake is het hier helemaal mee eens. Dus in de eerste plaats zo weinig mogelijk onderzoek, maar áls er onderzoek wordt gedaan, deugdelijk en graag met allerhande controle.

NAAR DE RADIOUITZENDING

Radio 1 zonder titel.png