Logo

Ledeninitiatief: Alcohol en drugs als oorzaak van ongewenst gedrag

Ledeninitiatief: Alcohol en drugs als oorzaak van ongewenst gedrag

28 augustus 2023

Zoals jullie ook in deze nieuwsbrief kunnen lezen, zijn we als LVV de grens van 3000 leden inmiddels gepasseerd. Dit betekent dat we binnen de vereniging inmiddels ontzettend veel kennis en ervaring over diverse onderwerpen en werkterreinen van de vertrouwenspersoon hebben. Hoe mooi zou het zijn als die kennis en ervaring gedeeld gaat worden, zodat we van elkaar kunnen leren en elkaar tips en adviezen kunnen geven?


Alcohol en drugs op het werk
Een goed voorbeeld hiervan is het contact met Maddy Blokland, intern vertrouwenspersoon bij het Trimbos-instituut. Zij werkt daar als adviseur Alcohol, Drugs, Medicijnen en werk. Maddy komt geregeld in aanraking met werkgevers die advies vragen en informatie willen over hoe om te gaan met alcohol en drugsproblematiek op de werkvloer. Soms komt het middelengebruik aan de orde als mogelijke oorzaak voor ongewenst gedrag.

Hier ontstond de vraag of andere vertrouwenspersonen hier misschien ook ervaringen mee hebben.
Heeft u in uw werk als vertrouwenspersoon ook wel eens een casus begeleid waarbij de lastveroorzaker alcohol of drugs had gebruikt? Zo weten we bijvoorbeeld dat na een personeelsfeest de sfeer wel eens wat losser kan zijn en dat grenzen mogelijk vervagen en dit kan leiden tot ongewenst gedrag.

In gesprek met Maddy kwamen wij tot de conclusie dat we geen idee hebben of dit een issue is voor vertrouwenspersonen. Of daar überhaupt over nagedacht wordt door de werkgever en/of de vertrouwenspersoon. Wij vragen ons af of er vertrouwenspersonen zijn die hier mee te maken hebben (gehad) of hier mogelijk meer over zouden willen weten.

OPROEP

Misschien bent u vertrouwenspersoon en herkent u zich in deze thematiek en wilt u uw ervaringen delen.
Daarom deze oproep: Bent u geïnteresseerd in het thema ongewenst gedrag i.c.m. alcohol en drugs en zou u hierover in gesprek willen met collega vertrouwenspersonen?
Dan horen we dat graag! Afhankelijk van het aantal geïnteresseerden organiseren we een thema middag/avond en vandaaruit ontstaan er dan mogelijk weer nieuwe initiatieven.

Mocht u bij het lezen van dit stuk geïnspireerd raken en zelf een thema willen aandragen dat mogelijk voor meer leden interessant kan zijn dan horen we dat natuurlijk ook heel graag.

U kunt uw interesse kenbaar maken bij ons secretariaat  via info@lvvv.nl.
Na 15 oktober gaan we de reacties inventariseren.

Met vriendelijke groet,
Gerda Arends
Bestuurslid LVV

 

Feestje op werk alcohol.png