Logo

Meldingen seksueel grensoverschrijdend gedrag op universiteiten meer dan verdubbeld

Meldingen seksueel grensoverschrijdend gedrag op universiteiten meer dan verdubbeld

29 september 2023

In de afgelopen vier jaar is het aantal meldingen van seksueel grensoverschrijdend gedrag (SGG) op Nederlandse universiteiten meer dan verdubbeld. In 2019 waren dit 141 meldingen bij vertrouwenspersonen en in 2022 waren dit er 300. Dit bleek uit een enquête van Argos over grensoverschrijdend gedrag op universiteiten in Nederland.

Ook namen de meldingen van andere vormen van grensoverschrijdend gedrag (GG), ook wel ongewenst gedrag genoemd, sterk toe. Dit was met een stijging van 69% gedurende vier jaar. "Seksuele intimidatie, pesterijen en andere vormen van grensoverschrijdend gedrag vernietigen echt de persoonlijke en professionele levens van zeer getalenteerde wetenschappers", zegt expert Marijke Naezer.


Discrepantie

Toch is er een enorme discrepantie tussen het aantal meldingen en het aantal officiële klachten die ingediend worden. Tegenover de 4652 meldingen in vier jaar tijd stonden in totaal 80 klachten. Dit betekent dat minder dan 2% van deze meldingen een officiële klacht worden. Volgens regeringscommissaris seksueel geweld Mariëtte Hamer ligt dit aan de hoge drempel om een klacht in te dienen. "Een klacht leidt tot een hele procedure met hoor en wederhoor. Je moet je bekend maken. En slachtoffers zijn ook kwetsbaar. Ze weten vaak niet wat de gevolgen zijn."


Zwijgcultuur

De toename in het aantal meldingen hoeft niet te betekenen dat er meer gevallen zijn, maar volgens Hamer kan het ook komen doordat er een 'meer open cultuur' is ontstaan waardoor mensen eerder aan de bel trekken. Ook zegt ze dat als er weinig meldingen zijn, dit ook niet hoeft te betekenen dat er weinig aan de hand is. Hamer zegt: "Misschien is er wel een cultuur waar mensen niet durven te spreken en is er achter de schermen juist veel meer aan de hand."

Bron: NPOradio1

Lees meer over het onderzoek op de website van onderzoeksbureau Argos

Hogeschool.png