Logo

Indrukwekkend waargebeurd drama over klokkenluider

Indrukwekkend waargebeurd drama over klokkenluider

2 november 2023

Sydney Sweeney speelt vol overtuiging de Amerikaanse klokkenluider Reality Lee Winner, die door de FBI wordt ondervraagd in een beklemmend drama.


De 25-jarige Reality Winner heeft als Amerikaans inlichtingenspecialist gewerkt en heeft daardoor geheim materiaal in handen gekregen dat duidt op Russische inmenging binnen de Amerikaanse verkiezingen van 2016. Als ze besluit dit openbaar te maken, komt dat haar duur te staan. In 2018 krijgt ze de langste gevangenisstraf ooit.
De film Reality volgt het gesprek dat ze daarvóór met de FBI voert. De dialogen komen rechtstreeks uit de transcripties en audio-opnames van het échte verhoor, dus dit schetst een heel waarheidsgetrouw beeld van wat er destijds gebeurd is.

De beklemmende realiteit van gestraft worden voor het blootleggen van de fragiliteit van de Amerikaanse democratie, is wat tegen het einde van de film zichtbaar wordt in Winners ontredderde blik, die de teloorgang van de Amerikaanse Droom symboliseert.

De film Reality van regissuer Tina Satter is sinds 2 november te zienin de bioscoop, en binnenkort te streamen via HBO Max.

Film 2.png