Logo

Enquête: Grensoverschrijdend gedrag ligt vooral in het ziekenhuis op de loer

Enquête: Grensoverschrijdend gedrag ligt vooral in het ziekenhuis op de loer

4 december 2023

Meer dan de helft van de artsen en geneeskundestudenten heeft op enig moment in de studie of op de werkvloer grensoverschrijdend gedrag ondervonden. Dat komt naar voren uit de enquête naar intimidatie en machtsmisbruik, seksueel grensoverschrijdend gedrag, discriminatie en racisme en pesten die Medisch Contact eind september verspreidde.


Ruim de helft (52,4%) van degenen die de Medisch Contact-enquête over grensoverschrijdend gedrag volledig invulden, geeft aan zelf ooit een vorm van grensoverschrijdend gedrag te hebben ondervonden. De meeste respondenten kregen te maken met intimidatie/machtsmisbruik, direct gevolgd door seksueel grensoverschrijdend gedrag. Een kleinere groep werd het slachtoffer van discriminatie/racisme of van ­pesten op de werkvloer.

Lees in dit artikel welk grensoverschrijdend gedrag het meeste plaatsvindt, wat de gevolgen hiervan zijn en meer details en lees hier ook de ervaringsverhalen van de respondenten.

Uit de enquête van Medisch Contact blijkt dat chirurgen zich verhoudingsgewijs vaker grensoverschrijdend gedragen op de werkvloer dan andere medisch specialisten en artsen. Daarom komt de NVvH met geaccrediteerde nascholing over dit onderwerp.
Lees meer

Bron: Medisch Contact, 29 november 2023

Artsen grensoverschrijdend.png