Logo

Prima Facie: Rake aanklacht tegen verouderde zedenwetten

Prima Facie: Rake aanklacht tegen verouderde zedenwetten

18 december 2023

Eline Arbo regisseert Maria Kraakman in het prijswinnende toneelstuk van auteur Suzie Miller. De snoeiharde monoloog die furore maakte op West End en Broadway is nu voor het eerst in het Nederlands te zien.

"Suzie Miller weet een ontzettend mooi en persoonlijk verhaal neer te zetten in combinatie met een brandend actuele kwestie: het moderniseren van ons wetboek omtrent zedendelict. Ook in Nederland lopen we achter in het beschermen van slachtoffers van seksueel misbruik. Prima Facie is een stuk dat op geniale wijze blootlegt hoe het eeuwenoude rechtssysteem in stand gehouden wordt en wie er door onze wetten daadwerkelijk beschermd worden.", aldus regiseur Eline Arbo.

Over Prima Facie:
Tessa is een slimme en meedogenloze strafrechtadvocaat die gespecialiseerd is in zedendelicten. Ze heeft zich los weten te maken van haar arbeidersmilieu en wordt nu omgeven door oud geld en de geprivilegieerde elite. Rechtspraak is voor haar een sport. Ze vindt dat ze in vergelijking tot haar mannelijke collega’s op een nette manier de slachtoffers van seksueel misbruik onderuithaalt. Zo houdt ze verdachten uit de gevangenis door precies genoeg twijfel te zaaien en altijd ‘de juridische waarheid’ boven tafel te krijgen. Totdat de rollen onherroepelijk omdraaien: een onverwachte gebeurtenis confronteert haar met de gespannen verhouding tussen de patriarchale macht van de wet, de bewijslast en de moraal.

Deze monoloog is voor de acteur een tour de force van anderhalf uur:
Maria Kraakman volbrengt hem schijnbaar moeiteloos, met humor, of overmand door schaamte en verdriet. Een must-see!


Prima Facie is in de Nederlandse theaters te zien vanaf 20 december 2023 t/m 13 juni 2024

Klik hier voor de voorstellingen

Podcast Op de planken

In Op de planken, de podcast van Internationaal Theater Amsterdam, gaat programmeur Richard Kofi in gesprek met acteur Maria Kraakman en strafrechtadvocaat Zahra Boufadiss over Prima Facie.

Beluister de podcast hier

Bron: Ita.nl

Theater.png