Logo

Nationale Compliance Award 2023 toegekend aan Amy Edmondson

Nationale Compliance Award 2023 toegekend aan Amy Edmondson

25 april 2024

De Nationale Compliance Award 2023 is toegekend aan Amy Edmondson. Dit heeft Michelle Fisser, voorzitter van de VCO en jurylid van de awardverkiezing bekend gemaakt op 23 april 2024.

Vijf genomineerden maakten kans op de award: 

  • Compliance, Ethics & Sustainability Journal (CES) 
  • Amy Edmondson - Wetenschapper 
  • Commissie Ethiek Rabobank 
  • International Chamber of Commerce (ICC) - Initiatiefnemer en organisator van de Week van de Integriteit 
  • ACAMS Netherlands Chapter 

Het stemmende publiek heeft haar voorkeur gegeven aan ACAMS Netherlands Chapter. Met in totaal 361 van de 669 stemmen bleek ACAMS Netherlands Chapter de grootste favoriet te zijn.
Kijkend naar de criteria die gesteld worden voor het winnen van de prijs, is de meerderheid van de definitieve individuele stemmen van de juryleden uitgegaan naar Amy Edmondson. 

Motivatie van de jury  
De meerderheid van de jury stemt op mevrouw Amy Edmondson, een sprankelende vrouw met een missie. Als wetenschapper en onderzoekster heeft zij een belangrijke bijdrage geleverd aan bewustwording over ‘’psychologische veiligheid’’ en het belang daarvan als randvoorwaarde voor een gezonde bedrijfs- en organisatiecultuur waarin klokkenluiders en andere personen zich vrij voelen om misstanden te melden of naar een vertrouwenspersoon te stappen. Edmondson heeft immers de term gecodificeerd via haar vele gezaghebbende publicaties en geldt inmiddels als een wereldwijde autoriteit op dit gebied. Integriteit is de fundering om compliance te laten slagen. Met haar werk heeft ze zodoende een belangrijke bijdrage geleverd aan het hele compliancewezen, in de zin dat ze het laagdrempeliger heeft helpen maken voor mensen om de moed te verzamelen om zich uit te spreken op het moment dat zij misstanden zien. Haar gedachtegoed kan voor veel organisaties ook een mooie onderlegger zijn om preventief aan de slag te gaan met de verandering op de werkvloer om sociale veiligheid te bevorderen.   

Hiermee is Amy Edmondson een mooi boegbeeld voor de compliance- en integriteitscommunity in Nederland.   

Lees hier het juryrapport en de verklaring van notaris mr. J. Wolterink

De Nationale Compliance Award 

De Nationale Compliance Award wordt toegekend door een onafhankelijke jury aan de persoon of de instelling die zich bijzonder verdienstelijk heeft gemaakt voor het vakgebied compliance en de professionalisering van de compliancefunctie in het bijzonder.  

De Nationale Compliance Award is een bronzen sculptuur op een marmer sokkel gemaakt in opdracht van het Nederlands Compliance Instituut door de kunstenaar en schilder Jos Gielen uit Oud-Beijerland. De sculptuur symboliseert enerzijds de samenwerking die noodzakelijk is om tot optimale compliance in een organisatie te komen en anderzijds de bescherming van medewerkers en bestuurders tegen de gevolgen van compliancerisico’s. Aan de toekenning van de Nationale Compliance Award is een geldprijs van €500 verbonden die ten goede zal komen aan het Prinses Máxima Centrum. 

LVV-bestuurslid Angela van Buuren-Evers heeft voor het tweede jaar op rij namens het bestuur van de LVV als oud-winnaar van de Nationale Compliance Award (2021) zitting genomen in de jury.

Bron: Nationaal Compliance Instituut, 24 april 2024

Nationale compliance Award 2023.jpg